Na iedere rel in de hoofdstad pleiten verschillende Vlaamse politici voor een fusionering van de Brusselse politiezones. CD&V-lijsttrekker Pieter De Crem wil daar nu een “breekpunt” van maken. “Het is onmogelijk dat er een goede politiezorg kan komen in Brussel zonder die eengemaakte politiezone”, stelde de christendemocraat in Radio 1-programma ‘Kies 19’. “Als CD&V daar een breekpunt van maakt, dan hebben ze daar zeker onze steun”, kinkt het bij N-VA-lijsttrekker Jan Jambon.

Zijn er rellen in Brussel, dan volgt wat later een Vlaams pleidooi voor een eengemaakte Brusselse politiezone. Het probleem? Verschillende Franstalige politici zien dat niet zitten. Burgemeester van Etterbeek, Vincent De Wolf (MR) zag in een eengemaakte politiezone zelfs een Vlaams manoeuvre om meer macht te verwerven. “Vlamingen willen één politiezone en één gemeente omdat de Brusselse regering voor de helft uit Vlamingen bestaat”, klonk het vorig jaar nog.

De Crem: “Zonder eengemaakte politiezone goede politiezorg onmogelijk”

Franstalige tegenkanting hoeft volgens De Crem evenwel niet het einde van het voorstel te betekenen. “Dat hadden we bij Brussel-Halle-Vilvoorde ook, dat ging ook nooit gesplitst zijn en het is ook gebeurd”, redeneert de CD&V’er. De Crem blijft ervan overtuigt dat een fusionering van de politiezones noodzakelijk is “voor het veiligheidsbeleid van ons land, voor Brussel, het knooppunt van ons land, of men het nu graag hoort of niet”. Voor zijn partij zal de eenmaking van de Brusselse politiezones een “breekpunt” vormen. “Want het is onmogelijk dat er een goede politiezorg kan komen in Brussel zonder die eengemaakte politiezone”, stelde hij in Radio 1-programma ‘Kies 19’.

N-VA-kandidaat-premier Jambon gaat volledig akkoord met De Crem. “Dat is iets wat wij al heel lang vragen en als CD&V daar een breekpunt van maakt, dan hebben ze daar zeker onze steun”, klinkt het. Jambon evenwel, gaat nog een stapje verder dan De Crem. Zo zou het volgens hem logisch zijn dat ook de 19 Brusselse gemeenten worden gefusioneerd. “Want ga je die ene politiezone anders laten leiden door 19 burgemeesters? Dat is ook een uitdaging. Dus ik denk dat we verder moeten gaan”, klinkt het. Een breekpunt voor Jambon vormt het samenvoegen van de Brusselse gemeenten evenwel niet.

Zweedse coalitie krijgt voorkeur van De Crem

Hangt het van De Crem af, dan zetten N-VA, Open Vld, MR en CD&V na de verkiezingen de Zweedse coalitie verder. “Wat mij betreft is deze coalitie, wanneer ze een meerderheid krijgt, de beste garantie om naast een goed veiligheidsbeleid ook het economische beleid te voeren dat ons land nodig heeft”, klinkt het bij De Crem. Ook van Jambon krijgt de Zweedse coalitie de voorkeur.

Lees meer:

MR: “Met eengemaakte politiezone willen Vlamingen meer macht”