Voor minister van Staat Willy Claes (sp.a) is een regering zonder meerderheid aan Vlaamse kant “een mogelijkheid”, zo vertelde hij vrijdagochtend op de RTBF-radio. Zijn partijgenoot, de rebelse Vilvoordse burgemeester Hans Bonte, is van mening dat de socialisten (opnieuw) in de oppositie moeten herbronnen. “Ik denk niet dat een regering met N-VA, sp.a en alle andere verliezers van de verkiezingen op Vlaams niveau tot een deftig beleid leidt. Daar geloof ik niks van”, liet hij volgens BELGA in radio 1-programma ‘De Ochtend‘ verstaan.

Gisteren werden Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) als informateur aangesteld. Hun taak? Het terrein aftasten en bekijken welke regering er met welke partners kan worden gevormd. Volgens Claes zal veel afhankelijk zijn van de N-VA. Dat N-VA-voorzitter Bart De Wever een federale regering met een Vlaamse meerderheid eist, is volgens Claes hypocriet. De regering-Michel had immers ook geen meerderheid langs Franstalige kant, redeneert de sp.a’er. “Voor mij is een regering zonder meerderheid aan Vlaamse kant een mogelijkheid”, liet de socialist tegenover de RTBF verstaan.

Bonte: “Als sp.a nog eens verliest, kunnen we de partij begraven”

De wijze waarop de kiezer de kaarten heeft geschud kan volgens Bonte “niet anders dan leiden tot een zeer slechte regering, zonder samenhang of eenheid”. “Ik denk dat daar nooit een deftig project uit kan groeien”, klinkt het bij de socialist. In zo’n regering verliest volgens hem iedereen, wat een regeringsdeelname voor zijn partij gevaarlijk maakt. “Als SP.A nog eens verliest, kunnen we de partij begraven”, stelde de socialist volgens BELGA in radio 1-programma ‘De Ochtend’.

Ook een regering op Vlaams niveau met de N-VA sluit Bonte liever uit. “Ik denk niet dat een regering met N-VA, SP.A en alle andere verliezers van de verkiezingen op Vlaams niveau tot een deftig beleid leidt. Daar geloof ik niks van”, klonk het bij de socialist.

Het advies van de Vilvoordse burgemeester voor zijn partij? Herbronnen in de oppositie. “Dat zal nodig zijn om de jonge verkozen mandatarissen de stiel te laten leren, maar ook om te werken aan een geloofwaardig project, een geloofwaardig initiatief. Dat is de uitdaging”, verklaarde Bonte volgens BELGA in radio 1-programma ‘De Ochtend’.