In Australië heeft de regerende centrumrechtse ‘Coalitie’ de verkiezingen verrassend gewonnen. De opiniepeilingen hadden nochtans een overwinning van centrumlinks voorspeld. Het klimaat was een centraal verkiezingsthema.

In Australië heeft de regerende centrumrechtse ‘Coalitie’ – een alliantie tussen de Liberalen en de conservatieve ‘National Party’ – de verkiezingen verrassend gewonnen. De opiniepeilingen hadden nochtans een overwinning van centrumlinks voorspeld. Het ziet er naar uit premier Scott Morrisson (Liberal Party) aan een nieuwe ambtstermijn kan beginnen. Mogelijk zal hij daarvoor wel afhankelijk zijn van de steun van kleinere partijen.

Overwinning van de “stille Australiërs”

Morrison verteld zijn aanhangers dat hij “altijd in wonderen had geloofd”. Volgens hem betekende de uitslag een overwinning van de “stille Australiërs”. Bill Shorten, partijleider van het centrumlinkse Labor, gaf de nederlaag zaterdagavond toe. “Het is duidelijk dat de Labor niet de volgende regering zal kunnen vormen en daarom heb ik, in het nationaal belang, [premier] Scott Morrison gebeld om hem te feliciteren”, zei Shorten.

Morrison is de derde premier van de centrumrechtse Coalitie sinds 2013. In 2018 nam de voormalige minister van Financiën het roer over van Malcolm Turnbull. Turnbull verloor de steun van zijn partij nadat hij zich inzette om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen. Er woedde al langer een strijd binnen de Australische Liberalen tussen de conservatieve en de centrumvleugel. Morrison behoort tot het eerste kamp.

Klimaat

Het klimaat was een van de centrale thema’s van de verkiezingen. Labor zette in de campagne zwaar in op het verminderen van de CO2-uitstoot. Morrison voerde dan weer vooral campagne rond economische kwesties. Daarnaast wist hij van de verkiezing een referendum over zijn persoon te maken.