Censureert YouTube documentaire over migratiecrisis?

6
3465

‘Borderless’, de nieuwe documentaire van de rechtse journaliste en documentairemaakster Lauren Southern, verdween plots van YouTube op dezelfde dag dat de film werd uitgebracht. Intussen staat er wel een reserveversie online.

De rechtse journaliste en documentairemaakster Lauren Southern bracht haar nieuwe film ‘Borderless’ uit op 25 mei. De documentaire handelt over migratiecrisis in Europa en “de gevolgen ervan voor zowel vluchtelingen als autochtonen”. Ze bracht onder meer aan het licht dat NGO’s migranten aanmoedigen om te liegen om Europa binnen te komen. Southern maakte in het verleden ook een documentaire over racistische moorden op blanke Boeren in Zuid-Afrika.

‘Verwijderd’

Minder dan 24 uur na het uploaden van de film op YouTube was deze echter niet meer beschikbaar. Southern heeft intussen een backup-versie geüpload die wel gewoon te bekijken is. Het zou wel kunnen dat het aantal keren dat de documentaire bekeken is hierdoor vertekend wordt. De backup-versie heeft op het moment van schrijven 600.000 ‘views’. Haar vorige documentaire over Zuid-Afrika verzamelde meer dan 2,3 miljoen ‘views’.

Volgens Southern ontving ze een bericht van YouTube dat de “verwerking van de video gestopt was”. Normaal vinden zulke fouten echter voor het uploaden van een video plaats en niet erna, aldus Southern. Gebruikers die de film wilden bekijken kregen de melding dat deze ‘verwijderd’ was.

“Het kan geen toeval zijn dat het niet in meldingen staat, dat het als ‘verwijderd’ aangeduid staat, niet in mijn lijst van video’s staat, niet in mijn geschiedenis verschijnt”, schreef Southern.