De verstandhouding tussen beweging.net – het vroegere ACW – en de CD&V is allerminst opperbest. De reden? De voortdurende kritiek van ACV-voorzitter Marc Leemans op de Zweedse regeringen. Volgens CD&V-ancien Etienne Schouppe hanteerde de ACV’er zelfs het taalgebruik van het Vlaams Belang. “Dan moet men niet verwonderd zijn dat leden denken: ‘als de voorzitter in zijn woordgebruik zo dicht bij het Belang staat, waarom zouden wij hem dan niet volgen?'”, redeneerde Schouppe in Radio 1-programma ‘De Ochtend’.

Aan de vooravond van Rerum Novarum, het feest van de christelijke werknemersbeweging, heeft ACV-voorzitter Marc Leemans stelling ingenomen over de politieke toekomst van ons land. De uitslag van de verkiezingen was voor hem een bevestiging van zijn kritiek op het sociaal-economische beleid van de Zweedse coalitie. De rechtse en liberale aanpak van de vier federale regeringspartijen is afgestraft en dat vindt Leemans positief. Dat veel kiezers afgelopen zondag “een extreme keuze” hebben gemaakt, vindt hij dan weer minder positief. “Er is heel weinig overeind gebleven in het midden en het zal dus heel moeilijk zijn om een regering te maken die een deftig sociaal en rechtvaardig beleid kan uitwerken”, klinkt het bij de ACV-leider.

Taal van Vlaams Belang

Bij de christendemocraten kan men de kritiek van Leemans op het regeringswerk niet (meer) smaken. Opmerkelijk? De ergernissen over de ACV-voorzitter komen in alle openheid naar boven. Zo moet Schouppe, nochtans een CD&V’er uit de ACW-vleugel – vaststellen “dat mensen als meneer Leemans zeer links gezaaid hebben, maar rechts oogsten”. “De factuur wordt betaald door het middenveld, dat verzwakt is”, analyseert Schouppe.

De CD&V-ancien – die benadrukt in eigen naam te spreken – hekelt vooral het taalgebruik van Leemans. “In de weken voor de verkiezingen heeft de voorzitter een taal gehanteerd die rechtstreeks uit het programma van een welbepaalde partij komt”, stelde Schouppe in Radio 1-programma ‘De Ochtend’“Dan moet men niet verwonderd zijn dat leden denken: ‘als de voorzitter in zijn woordgebruik zo dicht bij het Belang staat, waarom zouden wij hem dan niet volgen?'”  

Volgens Schouppe had de christelijke arbeidersbeweging onvoldoende waardering voor de inspanningen van de CD&V-ministers. “Men moet durven erkennen dat de koopkracht is verbeterd”, geeft de CD&V-ancien als voorbeeld. “Was het niet genoeg? Waarschijnlijk niet, maar binnen de budgettaire mogelijkheden hebben de vertegenwoordigers van CD&V, en zeker Kris Peeters, gewogen op sociale correcties”, stelde hij Radio 1-programma ‘De Ochtend’.

Lees meer:

Leemans (ACV): “Vlaams Belang houdt de mensen voor het lapje”