CdH-voorzitter Maxime Prévot haalt zijn neus op voor kandidaat-premier Jan Jambon (N-VA). Volgens de christendemocraat kan de Vlaams-nationalist “onder geen beding” regeringsleider worden. “Als Jan Jambon toetert dat het noorden werkt en het zuiden in de hangmat hangt, dan is dat het beste bewijs dat hij géén premier wil worden”, stelt de Franstalige christendemocraat tegenover Het Laatste Nieuws.

Het cdH verkeerde – om een understatement te hanteren – ooit in betere vorm. Zo heeft de partij te maken met slechte peilingen en het afhaken van een stemmenkanon zoals Francis Delpérée. Om het allemaal nog wat erger te maken: voormalig fractieleider in het Waals Parlement, Dimitri Fourny, heeft een onderzoek omtrent gesjoemel met volmachten aan zijn broek.

In die context zoekt Prévot opnieuw de samenwerking met zusterpartij CD&V op nadat deze eerder onder Joëlle Milquet en Benoît Lutgen een dieptepunt bereikte. Die goede verstandhouding is volgens Prévot evenwel niet absoluut. “Het is niet omdat CD&V bestuurt, dat wij dat ook moeten doen. Met CD&V wil ik een as vormen, maar ik ben niét ‘scotché’ aan CD&V. Ik kleef ook niet aan de PS. Alleen aan mijn waarden”, klinkt het bij de cdH-voorzitter.

Geen premier Jambon, geen Francken op Asiel en Migratie

Een veto tegen de N-VA heeft Prévot – in tegenstelling tot Lutgen – niet. “Kijk, ik zeg nooit ‘nooit’. Ik geloof niet dat we ons in dit land kunnen permitteren om te schelden en om veto’s te stellen. Ik heb alleen een veto tegen de extremistische partijen, de PTB op links en Vlaams Belang op rechts”, klinkt het.

Volgens Prévot is de “N-VA een harde rechtse, maar geen extreem-rechtse partij”. Veel zin om te besturen met de Vlaams-nationalisten heeft de christendemocraat evenwel niet. “Maar als ik veto’s los, wat gaan we dan doen? Dan maken we onze federale staat kapot”, redeneert de cdH-voorzitter in Het Laatste Nieuws. Zelf gaat hij naar eigen zeggen al zijn politieke energie aanwenden om een bestuur met de N-VA te vermijden. “Ze minacht de Franstaligen. Als Jan Jambon toetert dat het noorden werkt en het zuiden in de hangmat hangt, dan is dat het beste bewijs dat hij géén premier wil worden”, klinkt het.

Hoewel Prévot naar eigen zeggen niet ‘nooit’ zegt tegen Zweeds bis, wil hij “onder geen beding” Jambon als premier. Theo Francken ziet hij dan weer liever niet terug op Asiel en Migratie. “Het is niet de traditie dat partijen zich mengen in de casting van andere partijen. Maar áls N-VA hem wil uitspelen in een regering, zou het goed zijn dat hij niet opnieuw op de stoel van Asiel en Migratie belandt”, klinkt het.

Lees meer:

CdH-boegbeeld verdacht van gesjoemel met volmachten