Vanaf maandag zullen chauffeurs van De Lijn niet meer stoppen in het Brusselse Noordstation. Dat hebben de vakbonden ACLVB, ACV en ACOD in een mededeling laten weten aan onder meer Het Laatste Nieuws. Door de erbarmelijke omstandigheden in het station vrezen de chauffeurs voor hun eigen gezondheid en die van de reizigers. Brussel-Noord is al maanden een no-go-zone door hardnekkige overlast van illegale transitmigranten. De saga bereikt een zoveelste dieptepunt, nadat ook handelaars al aan de alarmbel trokken.

“Het kan niet de bedoeling zijn dat onze chauffeurs nog langer worden blootgesteld aan de gevaren binnen het Noordstation, zowel qua veiligheid als qua gezondheid”, zeggen de vakbonden aan Het Laatste Nieuws. De chauffeurs vrezen naar eigen zeggen voor ziektes als malaria, schurft en tuberculose. Verschillende media brachten aan het licht dat die ziektes zouden zijn uitgebroken in het Brusselse Noordstation. Volgens de arbeidsgeneesheer van De Lijn zou er echter geen gevaar zijn voor de gezondheid. “Snoepjes om de mensen te sussen”, klinkt het bij het ACOD. “Zelfs de politie draagt hier mondmaskers”.

Veiligheid, noch gezondheid kunnen gegarandeerd worden

Nadat reeds enkele haltes verplaatst werden naar het Rogierplein, zullen vanaf maandag bepaalde lijnen hun route inkorten en helemaal niet meer stoppen in buurt van het station. Sommige lijnen zullen wel nog stoppen aan halte Rogier. De vakbonden willen met de nieuwe actie de druk op de politiek verder opvoeren om met een oplossing voor de situatie te komen. “Er komt geen schot in de zaak en de situatie is alleen maar verslechterd”, luidt het bij de getergde bonden. “De veiligheid en gezondheid van de chauffeurs en de reizigers zullen niet langer kunnen worden gegarandeerd”.

Ook de handelaars in de buurt van het station trokken al aan de alarmbel. Zij zagen hun inkomsten dalen door de onveilige sfeer die de rondhangende illegalen creëren. Nu De Lijn naast de veiligheid ook de gezondheid van haar reizigers niet meer kan garanderen, bereikt de saga rond Brussel-Noord een zoveelste dieptepunt.

Lees ook:

Handelaars Brussel-Noord trekken aan alarmbel: “Onhoudbaar”

Brusselse stations no-go-broeihaard criminaliteit en overlast