In Burkina Faso zijn 6 christenen, waaronder een priester, gedood bij een terroristische aanslag op een katholieke kerk. Dat meldt de nieuwsdienst Reuters. De aanslag lijkt het werk van moslimextremisten die de ruimere Sahel-regio al langer teisteren. Eerder deze week kwamen nog twee Franse soldaten om bij een reddingsactie van ontvoerde toeristen.

Bij het verlaten van de kerk werden de kerkgangers en de priester omsingeld door zo’n 20 gewapende mannen op motorfietsen. De priester en vijf andere christenen werden neergeschoten. De aanslagplegers staken vervolgens de kerk in brand en roofden een apotheek en enkele lokale winkels leeg.

Christenen onder vuur in Burkina Faso

De aanslag vond plaats in Dablo, in de noordelijke provincie Sanmatenga. In verschillende noordelijke provincies werd reeds de noodtoestand afgekondigd omwille van extreem islamitisch geweld tegen christelijke minderheden. In het noordoosten van het land, aan de grens met Mali en Benin, hebben groeperingen gelinkt aan IS en Al Qaida voet aan de grond gekregen. Eerder deze week werden nog twee Franse soldaten gedood door islamitische rebellen bij een reddingsactie van ontvoerde toeristen. De Franse overheid waarschuwt haar landgenoten al langer om de regio te vermijden, gezien het grote risico op ontvoering.

De aanslag op zondag is geen alleenstaand geval van agressie door moslimextremisten tegen christelijke minderheidsgroepen. De inwoners van Burkina Faso zagen de laatste jaren het religieus geweld in hun land exponentieel stijgen. In 2018 waren er 137 aan IS of Al Qaida gelinkte aanslagen, terwijl er dat in 2017 maar 29 waren. Dat blijkt uit een rapport van het Africa Center for Strategic Studies. In het totaal zijn in Burkina Faso meer dan 100.000 mensen op de vlucht voor radicale islamisten.

Lees ook:

Frankrijk verliest twee soldaten in reddingsoperatie van toeristen

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken