Toen het parket maandagochtend de resultaten van haar onderzoek naar het vermeend seksueel misbruik van een 4-jarig meisje bekendmaakte, ontstonden zware rellen in de Brusselse gemeente Schaarbeek. Volgens burgemeester Bernard Clerfayt (DéFI) worden de betogers opgehitst door onder meer Cellou Satina Diallo, Brussels gemeenteraadslid voor de PS. Hij is – net zoals de familie van het betrokken meisje – van Guinese afkomst. De school is inmiddels tijdelijk gesloten om een Blokkendoos-scenario te vermijden.

De massa oproerkraaiers zijn het naar eigen zeggen niet eens met de conclusie van het parket in de zaak rond het vermeend misbruik van een 4-jarig meisje. Een wetsdokter oordeelde namelijk dat de bloedvlekken in het ondergoed van het meisje het gevolg waren van een infectie en dat er van seksueel misbruik geen sprake was. Ze keerden zich dan maar tegen de ordediensten en bekogelden hen met eieren en flessen. De politie moest traangas inzetten nadat de situatie helemaal was geëscaleerd.

“Politieke recuperatie”

Inmiddels heeft het gemeentebestuur van Schaarbeek besloten om de school minstens tot het einde van deze week te sluiten. Dit op vraag van de politie, om de veiligheid te garanderen. Burgemeester Clerfayt richt zich nu tot bepaalde lokale politici die volgens hem de massa betogers ophitsen en oproepen tot haat via sociale media. Dat meldt onder meer Het Nieuwsblad.

Het zou gaan om Schaarbeeks gemeenteraadslid Yusuf Yildiz (cdH) en Brussels gemeenteraadslid Cellou Satina Diallo (PS). Die laatste riep via sociale media herhaaldelijk op om maandag en dinsdag te komen betogen. Hij deelde ook oproepen van andere betogers met de juiste locatie van de betogingen. Via Facebook liet de PS’er ook weten een advocaat te hebben ingeschakeld om toegang tot het dossier van het kindje te krijgen.

(Lees verder onder de Facebook-post)

De Schaarbeekse burgemeester Bernard Clerfayt (DéFI) verwijt die lokale politici schadelijk wangedrag en politieke recuperatie. Vooral het feit dat ze vanuit hun rol als politicus de relschoppers bleven aansporen, ook na de mededeling van het parket, stoot hem tegen de borst.

Clerfayt wil met deze acties een Blokkendoos-scenario vermijden. In die zaak werd een Antwerpse lerares onmiddellijk ontslagen na gefabriceerde beschuldigingen van seksueel misbruik. De burgemeester hoopt alvast dat de rust in de buurt eerstdaags terugkeert.