In het Verenigd Koninkrijk heeft de ‘Brexit Party’ van Nigel Farage een verpletterende overwinning behaald. De partij wordt zelfs de grootste partij in het hele Europees Parlement. De traditionele machtspartijen krijgen klappen. Ook pro-EU partijen zoals de Groenen en de ‘Lib Dems’ gaan erop vooruit.

De ‘Brexit Party’ van Nigel Farage werd opgericht met slechts één doel voor ogen, namelijk: zo snel mogelijk de ‘Brexit’ voor elkaar krijgen, met een akkoord dat niet nadelig is voor het Verenigd Koninkrijk of zelfs zonder akkoord als het moet. De partij kapitaliseert op het ongenoegen over het ‘Brexit’-geklungel van de regerende Conservatieven. Het legt de voormalige UKIP-leider geen windeieren.

Farage verplettert iedereen

De partij van Farage verplettert de ‘Tories’ van premier Theresa May en haalt 29 zetels in het Europees Parlement. Zo wordt de partij niet alleen de grootste partij van Verenigd Koninkrijk, maar ook de grootste partij in het Europees Parlement – indien we de Duitse christendemocratische kartelpartners van CDU/CSU als twee afzonderlijke partijen beschouwen.

UKIP – dat nu een meer uitgesproken rechtsnationalistische koers vaart – kan niet opboksen tegen het politieke zwaargewicht dat de voormalige leider van die partij in de schaal legt en wordt haast compleet weggevaagd. De andere partijen die erop vooruit gaan zijn de pro-EU ‘Liberal Democrats’ en de Groenen. Het centrumlinkse Labour krijgt dan weer klappen, zij het niet zo zwaar als de Conservatieven.

De Europese Parlementsverkiezingen kunnen eigenlijk als een soort tweede ‘Brexit’-referendum beschouwd worden in het Verenigd Koninkrijk. Farage eist intussen een rol op in de ‘Brexit’-onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie.

Lega van Salvini op één na grootste

En de op één na grootste partij in het Europees Parlement? Dat is de rechtsnationalistische Lega van Matteo Salvini. Die partij haalt eveneens een verpletterende overwinning en sleept 28 zetels in de wacht.