Afgelopen nacht zijn rond 00u30 twee mannen met steekwonden in de buik gedumpt voor de ingang van het Erasmusziekenhuis op de Luitenant Lippenslaan in Borgerhout, Antwerpen. Maar gezien dit ziekenhuis geen spoedafdeling heeft, moest de politie alsnog ziekenwagens en een MUG-team sturen. De twee mannen zijn zwaargewond, maar zijn niet in levensgevaar, zo rapporteert Het Laatste Nieuws. Wellicht gaat het om een afrekening in het drugmilieu.

Donderdagavond werden twee mannen flink toegetakeld met een mes of messen. De dader of daders moeten echter niet van plan geweest zijn om het tot een fataal einde te drijven, want de slachtoffers werden gedumpt voor het Erasmusziekenhuis in Borgerhout. Alleen, dit ziekenhuis heeft louter een psychiatrische afdeling en een palliatieve eenheid. Voor spoedzorg is het instituut helemaal niet uitgerust. Ambulances werden dan maar opgebeld en de slachtoffers werden naar andere ziekenhuizen afgevoerd.

Steekpartij allicht in kader van een drugsconflict, maar nog los van grote drugoorlog

De politie deed een nazicht in de buurt met verschillende ploegen, maar kon geen sporen vinden van personen die eventueel betrokken waren bij de feiten. De federale gerechtelijke politie heeft de zaak overgenomen. Zij moeten nagaan waar de steekpartij plaatsvond en waarom.

Bronnen van Het Laatste Nieuws geven echter al mee dat de twee mannen betrokken waren/zijn bij een geschil rond de straatverkoop van drugs. De ‘ruzie’ wordt uitgevochten door twee drugbendes, een uit Borgerhout en één uit Hoboken/Wilrijk. De inzet van het conflict is territorium en klantenlijsten. De voorbije dagen zou er echter reeds gepraat zijn tussen de bendes om het conflict op te lossen, maar dat bleek niet volledig waterdicht. Donderdag werden immers twee mannen uit Borgerhout met messen gestoken in de buik. De verantwoordelijke zou een gekende zijn bij de ordediensten en al meerdere gewelddaden in het milieu hebben gepleegd.

(Lees verder onder de tweet.)

Antwerpen cokestad

Al jaren teistert een gewelddadige drugsoorlog Antwerpen. En de ordediensten krijgen het geweld maar niet onder controle. Eind 2017 bleek na een VRT-reportage van Pano nog maar eens hoe ernstig de drugproblematiek in Antwerpen is. De Vlaamse havenstad werd in 2016 nog genoemd als grootste cocaïnehaven van Europa. Criminele bendes met Marokkaanse wortels – in Nederland betiteld als ‘Mocromaffia’ – zoals ‘de Turtles’ en ‘de Mixers’ domineren de lucratieve en clandestiene handel en proberen elkaar uit te schakelen door brutaal geweld met granaten en schietpartijen. In maart volgden de bomaanslagen zich in snel tempo elkaar op.

De steekpartij van donderdagnacht en het eraan verbonden bendeconflict zouden echter nog los staan van de drugsoorlog over de cocaïne-invoer via de Antwerpse haven. De ruzie tussen de Borgerhoutse groep en deze uit Wilrijk/Hoboken lijkt immers meer te gaan over de afzet en de kleinhandel naar de gebruikers toe, niet over de grote verschepingen.