Vandaag werden alle scholen in Aarschot, Diest en Westerlo – zo’n 22.000 leerlingen – geëvacueerd. De reden? Aan de brandweerkazerne te Westerlo werd er een dreigbrief gevonden. Zo zou er rond 10 uur in Aarschot, Diest of Westerlo een bom ontploffen. Omstreeks 14u raakte bekend dat de politie alle scholen had vrijgegeven zonder een bom te hebben gevonden. Het Antwerpse parket heeft volgens VRT NWS een onderzoek geopend.

Na het vinden van de bommelding nam de politie geen risico en werden alle scholen ontruimd. Zo werden de leerlingen – in totaal zo’n 22.000 – naar de evacuatiepunten van hun school gebracht.

In Aarschot werd evenwel niets gevonden, communiceert burgemeester Gwendolyn Rutten op Facebook. “Het gerecht is nu bezig met het onderzoek. We hebben het zekere voor het onzekere genomen en de evacuatie van in totaal meer dan 9000 leerlingen in Groot-Aarschot is vlot verlopen. Natuurlijk zullen we ook lessen trekken en is er altijd ruimte voor verbetering, maar het was een zeer goede oefening. Ik wil iedereen bedanken, in het bijzonder de politie en alle leerkrachten, de stadsdiensten, de sporthal, de stadsfeestzaal, de directies en alle helpende handen van zoveel mensen, ouders en anderen”, klinkt het. Ook in Diest en Westerlo werd niets gevonden. Nu zijn alle scholen opnieuw vrijgegeven.

Dader gefilmd

De bommelding gebeurde aan de hand van een anonieme brief. Deze werd omstreeks drie uur vannacht aan de brandweerkazerne van Westerlo opgehangen. De man achter de bombrief zou volgens De Standaard te zien zijn op camerabeelden, iets wat alvast werd bevestigd door het Antwerpse parket.