CD&V-lijsttrekker in West-Vlaanderen, Hendrik Bogaert, gelooft dat de rol van partijvoorzitter hem zou liggen. “Als onze voorzitter een uitvoerend mandaat opneemt, dan is er wel een vacature. En dan bestaat de kans zeker dat ik mij kandidaat stel om hem als voorzitter op te volgen”, stelt het bij momenten rebelse Kamerlid in de Krant van West-Vlaanderen

Bogaert behoort – samen met Pieter De Crem – tot de centrum-rechtse vleugel van de CD&V. Zo hamerde hij herhaaldelijk op de noodzaak voor een begroting in evenwicht, bracht hij de Nederlandstalige toegevingen aan het “verfranste Brussel” onder de aandacht en klonk hij kritisch over de islam. Meer concreet bepleitte hij in zijn essay “In vrijheid samenleven” een verbod op grote zichtbare religieuze tekens, wat de facto neerkomt op een hoofddoekenverbod op straat.

“Perfect in staat om mensen met verschillende achtergronden te vormen tot een team”

Hoewel Bogaert niet de ambitie heeft om Wouter Beke uit de voorzittersstoel te verjagen, kan er na de verkiezingen wel wat veranderen. “Als onze voorzitter een uitvoerend mandaat opneemt, dan is er wel een vacature. En dan bestaat de kans zeker dat ik mij kandidaat stel om hem als voorzitter op te volgen. Ik denk dat ik daar klaar voor ben en ik geloof dat de rol van partijvoorzitter mij zou liggen”, stelt de West-Vlaming tegenover de Krant van West-Vlaanderen.

Bogaert heeft – onder meer via zijn essay – een rebelse en rechtse reputatie, iets wat in een partij met verschillende strekkingen zoals de CD&V nogal lastig is. “Intrinsiek ben ik veel verbindender dan het voor velen lijkt”, stelt de West-Vlaming evenwel. “Ik heb in het verleden al bewezen dat de coachende rol mij ligt en dat ik uiteenlopende visies kan verzoenen.[…]. Ik ben perfect in staat om mensen met verschillende achtergronden te vormen tot een team en samen achter een project te scharen. Ook als staatssecretaris ben ik er in geslaagd om tegenstellingen, ook met de overheidsvakbonden, te overbruggen”, aldus Bogaert tegenover de Krant van West-Vlaanderen.

Bogaert: “Gaan we beteuterd naar elkaar kijken als de socialisten terugkomen?”

Bogaert lanceert ‘Nederlandsdag’: “Doen genoeg toegevingen”