Wouter Beke, voorzitter van CD&V, noemt de kans klein dat hij zijn rol als voorzitter van de partij opnieuw zal opnemen. Wellicht zal hij zich dus niet kandidaat stellen bij de reeds eerder geplande voorzittersverkiezingen van zijn partij. De aankondiging komt er na de nieuwste historische nederlaag voor zijn partij afgelopen zondag en het hieropvolgende partijbureau-overleg. Dat brengt onder meer VRT NWS.

Het werd al voor de verkiezingen gefluisterd dat Beke zijn voorzitterschap zou kunnen omruilen voor een regeringsmandaat, maar de verkiezingsnederlaag voor CD&V geeft een nieuwe dimensie aan het verhaal. Beke zal zich nu waarschijnlijk niet langer kandidaat stellen als partijvoorzitter. “De kans is eerlijk gezegd eerder beperkt”, geeft Wouter Beke toe. “Maar goed: ’never say never’.” 

De christendemocraten gaan nu evalueren hoe ze aan hun nieuwste historische dieptepunt zijn beland. “Want die heeft toch wel een tik gegeven, moet ik bekennen. Dat hadden we niet zo verwacht. Daar moeten we ook de juiste conclusies uit trekken en we hebben ook gevraagd dat het traject voor het voorzitterschap mee in die analyse wordt opgenomen”, zo denkt Beke via VRT NWS. “Als ik die conclusies ken, zal ik daar ook mijn eigen conclusies uit trekken.”

Eerder liet burgemeester Ham Dirk De Vis op verkiezingszondag al zijn twijfel blijken over Beke. “Een goede denker is niet per se een goede stuurman”, zo citeerde Het Laatste Nieuws de burgervader, die ook het cordon sanitaire tegen Vlaams Belang in twijfel trok. “Blijkbaar hechten de mensen toch veel waarde aan de dingen waar het Vlaams Belang voor staat. Dus ik vind dat we hen maar moeten laten besturen. Als zij de tweede grootste partij worden, hebben ze daar recht op.”

Wat de aankomende formatiegesprekken betreft, wil Beke, gezien het verlies van zijn partij, bescheiden blijven en het initiatief aan anderen overlaten. Toch sluit hij weinig uit – behalve samenwerking met Vlaams Belang en PVDA – ook geen linkse federale regering zonder N-VA en Vlaamse meerderheid.