Steve B., de moordverdachte in de zaak rond Julie Van Espen, werd onlangs nog – in 2017 – veroordeeld voor verkrachting. Hij kreeg vier jaar cel. De man ging echter in beroep, hetgeen nog steeds loopt, en de bevoegde correctionele rechter achtte het niet nodig om de onmiddellijke aanhouding te bevelen. Justitieminister Koen Geens (CD&V) is hier – althans volgens CD&V-voorzitter Wouter Beke – niet politiek verantwoordelijk voor. “Ik kan het niet beter zeggen dan met de woorden van justitiespecialist Jan Nolf: tegenover onafhankelijkheid staat ook wel verantwoordelijkheid”, stelde Beke in VRT-programma ‘De Afspraak’.

Hoewel de politiek weinig begrip had voor het gegeven dat Steve B. zich op vrije voeten bevond, vroeg enkel Vlaams Belang het ontslag van minister Geens. “Wanneer de rechter een onafhankelijke beslissing neemt, en dat is nodig in een rechtsstaat, [is] het niet mogelijk […] voor een minister om de verantwoordelijkheid te nemen voor de inhoud van die beslissingen. Zou hij dat doen, zou hij handelen tegen de regels van de rechter”, klonk het evenwel bij Geens. Andere partijen, zoals bijvoorbeeld Groen, hadden dan weer kritiek op de besparingen bij Justitie. Ook bij het Antwerpse hof van beroep klonk deze kritiek. Zo werd, volgens persmagistraat Jo Daenen, de doorlooptijd van een zaak in hoger beroep verlengd omwille van een acuut gebrek aan mensen en middelen na lineaire besparings­maatregelen van de minister.

Hoewel Beke de besparingen op Justitie niet tegenspreekt, stipt hij aan dat de budgetten nominaal hetzelfde zijn gebleven. Veel besparingen werden volgens hem via hervormingen gerealiseerd. Deze hervormingen werden evenwel niet steeds door het Antwerpse hof van beroep toegepast. “Vandaag heeft de Hoge Raad voor Justitie gezegd dat ze zou gaan kijken hoe ze het in Antwerpen hebben georganiseerd. Ik denk dat dat ook een goede zaak is dat men dat doet”, stelde Beke.

Daarnaast verwees de CD&V-voorzitter naar de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht. “Als een minister van Justitie ontslag moet nemen omdat een rechter een uitspraak doet of géén uitspraak doet, dan ga je om de 5 minuten een andere minister van Justitie hebben, verklaarde hij in VRT-programma De Afspraak“Als we zeggen dat de minister van Justitie verantwoordelijk is voor de uitspraken die de rechter doet en voor de manier waarop de parketten zich organiseren, moeten we hem de instrumenten geven. Maar hij heeft die instrumenten niet, want is net de onafhankelijkheid waar justitie hard op staat.”