Met een filmpje op Facebook kondigde Bart Somers (Open Vld) zijn kandidatuur aan voor een ministerpost in de volgende Vlaamse regering. Na 18 jaar lokaal besturen moet de burgemeester van Mechelen naar eigen zeggen zijn verantwoordelijkheid opnemen. Als minister wil hij inzetten op veiligheid en een ander samenlevingsmodel. Het Mechelse recept waarbij “de toekomst van mensen telt en niet hun afkomst”, is volgens Somers de succesformule voor de volgende Vlaamse legislatuur.

Bart Somers (Open Vld) heeft Mechelen onder zijn bewind naar eigen zeggen zien veranderen van de vuilste en onveiligste stad van Vlaanderen naar een referentiestad waar mensen niet naast, maar met elkaar leven. Hij zag zijn beleid twee jaar geleden beloond worden door een internationale denktank en voelt zich gesterkt om dezelfde “positieve aanpak” op Vlaams niveau door te voeren. “Ik wil in de volgende Vlaamse regering een nieuw samenlevingsbeleid uitstippelen”, klinkt het bij de liberale burgemeester. “Dat betekent zorgen voor veiligheid en een samenleving waarin iedereen meetelt”. Hij streeft ook naar een sterke en brede middenklasse.

Toekomst van mensen telt, niet hun afkomst

Het inclusieve Mechelse samenlevingsmodel wil Somers realiseren in heel Vlaanderen. “Ik wil een samenleving die resoluut kiest voor een concept waarbij de toekomst van mensen telt en niet hun afkomst”, stelt het liberale kopstuk. De recepten voor zo’n samenleving heeft hij naar eigen zeggen de voorbije 18 jaar in Mechelen ontwikkeld en zijn klaar voor het Vlaamse niveau. Volgens een recente peiling zou Open Vld in kieskring Antwerpen op zo’n 8,2 % van de stemmen kunnen rekenen, of 1,4 % minder dan in 2014.

Als Somers minister wordt, komt er een andere burgemeester in Mechelen. Volgens Gazet Van Antwerpen zouden zowel Kristof Calvo (Groen) als Greet Geypen (Open Vld) kans maken op de sjerp. Beide zijn vandaag schepen in Mechelen.

Somers lijkt met zijn inclusief model in ieder geval niet alle Mechelaars te kunnen bekoren. Dat blijkt uit beschuldigingen van de Oosterse christelijke gemeenschap – 5.000 man sterk – aan zijn adres. Zij verwijten de burgemeester valse beloftes te hebben gemaakt om stemmen uit die gemeenschap te ronselen. Over die beschuldigingen kan u hier op SCEPTR meer lezen.

Lees ook:

Oosterse christenen Mechelen: “Somers heeft valselijk monument beloofd”