Kim De Gelder (30), de man die in 2009 twee kindjes en een oppasser ombracht met een mes in het Dendermondse kinderdagverblijf Fabeltjesland zal worden geïnterneerd. Dat heeft de kamer voor de bescherming van de maatschappij, die deel uitmaakt van de strafuitvoeringsrechtbank, beslist en brengt VTM NIEUWS. In 2013 werd De Gelder nog tot een levenslange straf veroordeeld.

De Gelders zaak werd vorige week behandeld in de kamer voor de bescherming van de maatschappij. De zitting vond plaats in de Gentse gevangenis en de uitspraak zelf gebeurde in het Gentse gerechtsgebouw aan de Opgeëistenlaan. Finaal werd geoordeeld dat De Gelder aangepaste psychiatrische hulp nodig heeft. Wellicht zal hij nu in een Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) terechtkomen. Als echter later daar wordt beslist dat zijn mentale toestand terug is gestabiliseerd, kan hij teruggestuurd worden naar de reguliere gevangenis.

Aanvraag internering De Gelder al van 2017

Het Gentse hof van assisen veroordeelde De Gelder op 22 maart 2013 tot levenslang voor 4 moorden en 25 moordpogingen. (Hij vermoordde voor Fabeltjesland ook nog een bejaarde vrouw (72) in Vrasene). De Gelders advocaat had destijds nog gepleit voor een internering omdat de toenmalige beklaagde schizofreen zou zijn. De jury vond De Gelder echter wel toerekeningsvatbaar. De afgelopen jaren bracht de babymoordenaar enkele jaren door in de gevangenis, maar daar zou zijn toestand dus achteruit zijn gegaan. In 2017 diende de gevangenisdirecteur – toen nog deze van Oudenaarde – een verzoek tot internering in.

Volgens de interneringswet van 2016 is zoiets ook mogelijk en moet de kamer voor de bescherming van de maatschappij oordelen over zulke vraagstukken. Die kamer schakelde vier gerechtsdeskundigen in die oordeelden dat De Gelder toch ontoerekeningsvatbaar is. Het parket verzet zich ook niet langer meer tegen een internering. Reeds in januari dit jaar werd hierdoor duidelijk dat een internering er zat aan te komen.

Bekijk ook de video uit januari: