Klimaatactiviste Anuna De Wever reageert bijzonder teleurgesteld op de verkiezingsuitslagen van zondag. De overwinning van Vlaams Belang en het tegenvallende resultaat van Groen baren haar zorgen. “Vlaanderen heeft ouderwets gekozen en dat is enorm slecht voor de klimaattransitie die we nodig hebben”, stelt ze aan Het Laatste Nieuws.

Maandenlang spijbelden Anuna De Wever en co iedere donderdag om op die manier aandacht te vragen voor het klimaat. Al snel werd klimaat bovenaan de politieke agenda geplaatst en werd het door de media naar voren geschoven als hét verkiezingsthema. Het ideale moment voor Groen om de vruchten te plukken van die  agenda-setting, maar de voorspelde ‘groene golf’ bleef uit.

“Vlaanderen heeft ouderwets gekozen”

Niet Groen, maar Vlaams Belang was de grote winnaar van de verkiezingen. N-VA verloor maar bleef wel met voorsprong de grootste partij. Een doorn in het oog van Anuna. “Het zijn partijen waar enkel migratie de prioriteit is. Dat is heel jammer, want Vlaanderen heeft ouderwets gekozen en dat is enorm slecht voor de klimaattransitie die we nodig hebben.”

En dus heeft Anuna het gevoel dat al dat klimaatspijbelen uiteindelijk voor niets is geweest. “Het lijkt of we terug bij af staan en ik als jongere opnieuw moet beginnen met het overtuigen van volwassen mensen en politici van het feit dat er een existentiële crisis op ons afkomt. Dat is geen doemdenkerij”, klinkt het. “Ik ben eigenlijk gechoqueerd, want ik had het gevoel dat we een heel sterk signaal hadden gegeven met onze generatie.”

Op verkiezingsavond liet Kyra Gantois, het andere klimaatmeisje, al weten boos te zijn op de Vlamingen“Vooral op de mensen die achter het Vlaams Belang staan. Je hoeft niet per se links te stemmen als dat niet aansluit bij je standpunten- er is meer om rekening mee te houden dan het klimaat alleen, dat begrijpen we- maar dìt is een ramp voor de samenleving.”