Verloopt alles volgens plan, dan is de N-VA na de verkiezingen incontournable en zit ‘kandidaat-minister-president’ Bart De Wever aan het Martelarenplein. In Antwerpen neemt, in dat scenario, een andere N-VA’er de burgemeesterssjerp over. De socialisten evenwel zijn niet happig op een vertrek van De Wever. “Veel mensen verwachten het misschien niet van De Wever maar hij is trouw aan het bestuursakkoord. Zonder gedoe. Met Kennis of Duchateau wordt het straks moeilijker”, stelt een voorname socialist tegenover De Morgen

Het liefst bleef De Wever burgemeester van Antwerpen, zo klonk het opvallend genoeg bij zijn kandidaatstelling voor het minister-presidentschap. Jan Jambon uitspelen als kandidaat-minister-president was evenwel niet mogelijk. Zo wou Geert Bourgeois, die binnen de partij nog steeds veel aangezien heeft, alleen maar plaatsruimen voor de voorzitter himself.

Wanneer De Wever uit Antwerpen vertrekt komen eerste schepen Koen Kennis en schepen Fons Duchateau als logische opvolgers in beeld. De reden? Naast hun positie beschikken de twee heren al over Antwerpse bestuurservaring en onderhandelden ze mee het Bourgondisch bestuursakkoord. Veel zin in een wissel van sjerp hebben de socialisten evenwel niet. “De samenwerking loopt nu best vlot. Veel mensen verwachten het misschien niet van De Wever maar hij is trouw aan het bestuursakkoord. Zonder gedoe. Met Kennis of Duchateau wordt het straks moeilijker”, stelt een voorname socialist in De Morgen.

De Wever toch niet naar het Martelarenplein?

Hangt het van de socialisten af, dan volgt schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud De Wever op. “Een hardwerkende en populaire politica zonder kapsones”, stelt een sp.a’er. “Ik heb nooit begrepen waarom we haar vroeger nooit hebben benaderd om bij onze partij te komen. Ze had een broodjesbar, daar werd wat op neergekeken. Een heel spijtige zaak”, klinkt het.

De socialisten hebben evenwel maar weinig te zeggen over wie De Wever opvolgt. Ook werd er volgens de sp.a’ers nog niet over de opvolgingskwestie gesproken, waardoor sommigen vermoeden dat de burgemeester alsnog niet naar Brussel vertrekt. Zo houden een aantal Antwerpse sp.a-kopstukken rekening met een scenario waarin Jambon De Wever aan het Martelarenplein zal vervangen.

Lees meer:

Weyts: “Jambon zou uitstekende minister-president zijn”

N-VA heeft dubbele ambitie: De Wever minister-president, Jambon premier