Gerolf Annemans trekt de komende Europese Parlementsverkiezingen de lijst van het Vlaams Belang. In zijn nieuwe boek – ‘De ontvoering van Europa’ – doet hij de bezwaren van zijn partij tegenover die Europese Unie uit de doeken. Daarnaast schetst hij ook een alternatief samenwerkingsverband. SCEPTR-redacteur Pieter Van Berkel ging met hem in gesprek. Het volledige interview is deze week te lezen in weekblad ‘t Pallieterke.

“De EU heeft een set van maatregelen die definitief die lidstaat zullen uitschakelen, voornamelijk de kleine lidstaten, omdat voor zoveel aangelegenheden het meerderheidsbeginsel wordt ingevoerd. Buitenlands beleid, de eurozone, immigratie en grensbeleid. Dat zijn allemaal zaken waar we de inbreng van de lidstaten op het niveau van de [Europese] Raad gaan kwijtspelen”, waarschuwt Gerolf Annemans (Vlaams Belang). “Ik overdrijf niet als ik zeg dat we naar een punt gaan waar de lidstaat, als een soort provincie, enkel een restant van bevoegdheden zal hebben.”

Gelijkenissen tussen EU en België

Annemans ziet gelijkenissen tussen de Europese Unie en de Belgische staatsstructuur. “Het zijn alle twee artificiële structuren die zijn opgezet om een bepaald doel te dienen en die verder uit de hand zijn gelopen. Die nu een eigen draagkracht krijgen, of aan wie in elk geval een draagkracht wordt toegedicht”, zeg de Vlaams Belanger.

Zou Vlaanderen kunnen deel uitmaken van een Noord-Europese hergroepering van de eurozone, terwijl het nog deel uitmaakt van België? “De Vlamingen hebben de opdracht om de dubbelslag te slaan. Als we het ene doen moeten we natuurlijk ook het andere doen. En als we het ene niet doen, dan kunnen we aan het andere misschien ook niet beginnen”, zegt Annemans. “Als je die Vlaamse autonomie verwerft kan je een van de mooiste en sterkste EU-lidstaten worden. En dan kan je zeker tot een noordelijke eurozone behoren of dan kan je een noordelijke hergroepering rond de Bundesbank waarmaken. Maar België kan dat niet.”

‘Europe à la carte’

Als alternatief ziet Annemans een ‘Europe à la carte’, ongeveer naar het model van wat de voormalige Britse premier David Cameron (Con.) ooit voorstelde. “Waarbij men niet meer in blok terechtkomt maar in een netwerk. Waar men ten aanzien van de bepaalde velden van samenwerking zelf bepaalt of men er toe toetreedt of niet”, zegt Annemans. “Er zal dus een soort ‘patchwork’ of lappendeken ontstaan, maar wel met het enorme voordeel dat het democratisch en vrij is.”

Lees het volledige interview hier of koop de nieuwste papieren versie van ‘t Pallieterke.