De Amerikaans-Chinese handelsoorlog escaleert verder nadat de Chinezen vandaag verklaarden zich “nooit te zullen overgeven” aan buitenlandse druk. Op Twitter waarschuwt de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) China ervoor geen represailles te ondernemen.

De handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten schakelde vrijdag een versnelling hoger nadat de VS aankondigden hogere invoerheffingen te zullen invoeren op zo’n 200 miljard dollar aan Chinese goederen. Bijna alle producten die China naar de VS invoert worden bijgevolg extra belast. De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) beschuldigt Beijing ervan terug te komen op eerdere toezeggingen die tijdens de onderhandelingen werden gedaan.

“Nooit overgeven”

Het lag in de verwachtingen dat de Chinezen vandaag represailles zouden aankondigen. De woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken Geng Shuang zei vanmorgen dat China zich “nooit zou overgeven aan externe druk”. “Wij hebben het vertrouwen en de capaciteit om onze wettige en legitieme rechten te beschermen”, aldus Geng. Geng liet niet weten welke vergeldingsmaatregelen China van plan is te nemen.

In een reeks tweets waarschuwde Trump Beijing geen represailles te ondernemen. Anders zouden de zaken “alleen maar erger worden”. Trump ontkent ook dat de Amerikaanse consument zal opdraaien voor de kostprijs van de invoerheffingen. De Amerikaanse president dringt er ook bij Amerikaanse bedrijven op aan om hun producten uit andere landen dan China te halen, of de productie naar de Verenigde Staten te verhuizen.