Kandidaat voor het premierschap is Groen-voorzitster Meyrem Almaci naar eigen zeggen niet, maar – zo laat ze in De Morgen optekenen“ik vind wel dat als de vraag komt, je het moet doen”. Het doel van de ecologiste? Na de verkiezingen een “klimaatcoalitie” op de been brengen. “Het is evident dat ons eerste telefoontje er dan eentje zal zijn naar John [Crombez]. Daarna naar Gwendolyn [Rutten], Wouter [Beke] en de anderen”, klinkt het in De Morgen.

Hoewel de groenen al herhaaldelijk benadrukten dat ze liever een christendemocratische premier met een groen regeerakkoord zien dan omgekeerd, speelt de N-VA in op het ‘schrikbeeld’ van ‘premier Calvo’. Het premierschap is volgens Almaci evenwel “niet het soort job waarvoor je solliciteert”. “Je zult mij dus ook nooit horen zeggen dat ik kandidaat ben. Ik vind wel dat als de vraag komt, je het moet doen”, reageert ze in De Morgen op een vraag of ze premier zou willen worden.

Hoewel de groene familie – en dan voornamelijk zusterpartij Ecolo in Franstalig België – in de goede doen is, is overmoed volgens Almaci “niet aan de orde”. “Als we de kans krijgen, gaan we steun zoeken voor een klimaatcoalitie met een sociaal hart. Het is evident dat ons eerste telefoontje er dan eentje zal zijn naar John [Crombez]. Daarna naar Gwendolyn [Rutten], Wouter [Beke] en de anderen. Ook naar PVDA? Volgens mij zijn zij niet eens geïnteresseerd in beleid. Ze zijn een zweeppartij, zij willen anderen opjagen”, klinkt het bij Almaci.

Besturen met de N-VA sluit de Groen-voorzitster evenwel niet uit. “We hebben een stemwijzer uitgebracht waaruit blijkt dat we met elke partij dingen gemeen hebben, maar het minst met N-VA. Ik zie ook dat zij een gigantische anti-groene lastercampagne hebben opgezet. Maar sluit ik iets uit? Dat kan ik niet: de kiezer zal bepalen wie coalities kan vormen”, stelt Almaci in De Morgen.

Dubbele nationaliteit afschaffen? “België kan dat niet”

Een andere lezer was geïnteresseerd in Almaci haar standpunt met betrekking tot de dubbele nationaliteit. Volgens de Groen-voorzitster is een afschaffing niet mogelijk. “Wil je afstand doen van een andere nationaliteit, dan moet dat andere land je die gunst verlenen. Dat is niet zo evident als sommige partijen het willen doen uitschijnen”, klinkt het. Daarnaast stipt ze aan dat de dubbele nationaliteit werd ingevoerd op vraag van Belgische expats.

Almaci, zelf een houder van de dubbele nationaliteit, onderlijnt dat haar loyauteit bij België ligt. “Ik ben op mijn 21ste bovendien heel bewust Belgische geworden. Ik stem niet voor de Turkse verkiezingen en voor de rest heb ik last, noch voordeel van die dubbele nationaliteit. Het stopt ook na mij: mijn kinderen heb ik bewust niet aangegeven op mijn Turkse pas. Zij hebben die dubbele nationaliteit niet”, stelt de Groen-voorzitster in De Morgen.

Lees meer:

Peiling: Koppositie voor N-VA, terugval voor Groen

Francken lanceert tienpuntenplan op N-VA-congres over migratie