Volgens hardnekkige geruchten en een getuige zou de aanval op een agent in Kortrijk afgelopen dinsdag mogelijk terreurgerelateerd zijn. De allochtone dader zou volgens een getuige immers hoorbaar “Allahoe akbar!” geroepen hebben. Bij het parket wil men dit “niet bevestigen, noch ontkennen”, maar men geeft wel mee dat een mogelijk terreurmotief deel uitmaakt van het lopend onderzoek. De agressor is inmiddels voorgeleid bij de onderzoeksrechter en blijft aangehouden. Zowel Kortrijkse meerderheid als oppositie hopen nu op duidelijkheid.

Dinsdag werd gerapporteerd over hoe een agent – schijnbaar uit het niets – werd aangevallen door een verward lijkende man gewapend met een mes, allicht onder invloed. Na een gevecht kon men de man bedwingen. “Zinloos geweld”, klonk het onder meer via Het Laatste Nieuws. Maar enkele dagen later blijkt na dieper nazicht mogelijk toch meer aan de hand. Ook het parket houdt rekening met andere pistes: “Een terreurmotief maakt voorwerp uit van het onderzoek.”

Volgens officiële berichten was de vreemdeling die een agent brutaal neerstak in Kortrijk een 'verwarde man'.Volgens…

Publiée par Wouter Vermeersch sur Mardi 21 mai 2019

Oppositie: “We vragen transparant wordt gecommuniceerd in deze zaak”

Bij politiezone VLAS wou men geen commentaar kwijt over de materie, gezien het parket nu een lopend onderzoek organiseert. Aldaar is men ook karig met commentaar, al is dat gewoonlijk bij open zaken. “Wij kunnen wat u vraagt – of er islamistische leuzen zoals “Allahoe akbar!” zijn geroepen – niet verifiëren, noch ontkennen”, zo vertelt Hanne Demedts van het parket van Kortrijk aan SCEPTR. “Een terreurmotief maakt [echter] voorwerp uit van ons onderzoek, dit sluiten we op dit moment [dus] niet uit.”

Wouter Vermeersch, de fractieleider voor lokale oppositiepartij Vlaams Belang Kortrijk die via Facebook aan de alarmbel trok over de mogelijke terreurdaad, roept op tot transparantie. “Wij kunnen deze verontrustende getuigenis natuurlijk niet verifiëren, maar vragen wel dat er transparant wordt gecommuniceerd in deze zaak. In Kortrijk bestaat geen politieke cultuur die transparante communicatie over dergelijke gevoelige zaken mogelijk maakt.”

Maar ook bij de meerderheid hoopt men echter op duidelijkheid. “Het onderzoek zit nu bij het gerecht. Ik hoop dat dit grondig wordt onderzocht en dat de dader streng wordt gestraft”, aldus Kortrijks schepen Axel Ronse (N-VA) aan onze redactie. Want, “geweld tegen onze politiemensen is onaanvaardbaar! Alle geweld heeft [overigens] geen plaats in onze stad. Dergelijke criminelen moeten zwaar worden gestraft. Fier op ons korps die hem snel kon inrekenen. [Ik] hoop dat de agent in kwestie spoedig herstelt.”

Pepperspray kon erger voorkomen

De feiten speelden zich dinsdagvoormiddag af rond fietsenwinkel ‘Spitter’, te Kortrijk. Een man – kennelijk onder invloed van verdovende middelen – stapte met een ‘mountainbike’ de winkel binnen, maar sprak geen woord. Ineens deed hij alsof hij een pistool had en zou schieten. Hij stapte weer buiten om zich op wat plastic bakken te zetten achter een elektriciteitscabine. De uitbater ging echter de man aanspreken, toen er op dat moment net een wijkagent voorbijfietste.

De agent stopte omdat hij zag dat er iets gaande was. Hierna brak ‘uit het niets’ een gevecht uit, en wanneer versterking arriveerde zou de agressor, met een mes tussen zijn broeksriem, volgens de getuigenis “Allahoe akbar!” geroepen hebben. De man kon echter overmeesterd worden na het inzetten van pepperspray. “Hij werd inmiddels voor de onderzoeksrechter gebracht en blijft aangehouden”, verklaart parketwoordvoerster Demedts verder donderdag.