‘De Grote Karrewiet Verkiezingsshow’ kon, ter linkerzijde, op heel wat kritiek rekenen. De reden? Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken mocht hier zonder problemen aan deelnemen. “Met het uitnodigen voor een kinderprogramma van de zelfverklaarde posterboy van een in het verleden voor racisme veroordeelde partij, is een nieuwe grens overschreden en wordt extreemrechts niet langer enkel genormaliseerd, maar zelfs leuk en kindvriendelijk gemaakt”, reageert Wies Descheemaeker van ACOD-VRT op de links-progressieve website DeWereldMorgen.

De passage van de partijvoorzitters in ‘De Grote Karrewiet Verkiezingsshow’ dit weekend was niet geheel onbesproken. Zo laakten sommigen het laagdrempelige programma waarin onder meer N-VA-voorzitter Bart De Wever de ‘Skibidi’ mocht dansen. Ter linkerzijde was er ook andere kritiek. Immers, naast Gwendolyn Rutten, John Crombez, Meyrem Almaci, Bart De Wever en Wouter Beke maakte ook Van Grieken zijn opwachting.

Hoewel Karrewiet volgens Wies Descheemaeker alle lof verdient voor de wijze waarop ze “complexe en dikwijls gevoelige nieuwsfeiten toegankelijk  […] maken”, moeten ze het juiste gewicht toekennen aan extreme meningen. “Gewicht en context was in deze uitzending echter volledig afwezig. De jonge kijkers zagen een gekke kermis of een familiefeest met zes meer of minder sympathieke tantes en nonkels, die en passant hun politieke mening over de maatschappij mochten vertalen naar de kinderlijke leefwereld. Maar in die context waren de figuur van Tom Van Grieken en zijn ranzig gedachtengoed ongepast en een brug te ver”, stelt de vakbondsman in een post op de links-progressieve website DeWereldMorgen.

“Nieuwe grens overschreden”

Het betreft volgens Descheemaeker niet de eerste ‘uitschuiver’ van de VRT. Zo reageert hij in dit kader kritisch op het interview met Freddy De Kerpel. Later, in maart, stoorde Descheemaeker zich aan de wijze waarop Vlaams Belang-kopstukken aan bod kwamen naar aanleiding van de terroristische aanval in Christchurch.

“Met het uitnodigen voor een kinderprogramma van de zelfverklaarde posterboy van een in het verleden voor racisme veroordeelde partij, is een nieuwe grens overschreden en wordt extreemrechts niet langer enkel genormaliseerd, maar zelfs leuk en kindvriendelijk gemaakt”, schrijft de ACOD’er op de links-progressieve website DeWereldMorgen.