Be.One, de radicaal-linkse partij van Abou Jahjah, is opnieuw nergens verkozen. Ook in Brussel, waar Jahjah “door Franstalige stemmen te verzamelen […] twee of drie zetels [wilde] behalen”, breekt men nergens door. De linkse opiniemaker en mislukte politicus houdt het nu voor bekeken, zo vertelt hij in Knack en op Facebook. “Dit is mijn laatste campagne geweest.”

Jahjah, die nog zo enthousiast was voor 15 oktober, maar ook nog in maart, kapt ermee. “Voor mij is het mijn laatste politieke campagne geweest. Ik heb twintig jaar lang een strijd gevoerd op vlak van burgerrechten en gelijkheid, ik heb mijn steentje kunnen bijdragen”, aldus de Be.One-kopman via Knack. “Maar deze uitslagen betekenen het einde van mijn politieke en activistische carrière.”

Message a nos électeurs et aux autres aussi….

Publiée par Dyab Abou Jahjah sur Lundi 27 mai 2019

Jahjah: “Kijk naar de resultaten in Vlaanderen. Het is gewoon een hopeloze zaak”

Jahjah zijn partij deed het opnieuw slecht, ook in Brussel, waar men hoopte door te breken. Al mankeerde het niet zó veel. De partij behaalde 4,2 procent van de stemmen, net te weinig voor de kiesdrempel van 5% te overschrijden dus. “Toch mogen we trots zijn op de campagne die we hebben gevoerd. Dat was een waardige campagne vol ideeën, inhoud en zonder persoonlijke aanvallen. Helaas weegt zo’n campagne niet door in de politieke weegschaal.”

In maart zei Jahjah nog het volgende: “Door Franstalige stemmen te verzamelen kunnen we [in Brussel] twee of drie zetels behalen. Dat zal het moeilijker maken voor de N-VA om een meerderheid aan Vlaamse kant te behalen.” Maar na de nieuwe nederlaag neemt de omstreden opiniemaker nu definitief afscheid van de politiek. Kijk naar de resultaten in Vlaanderen. Het is gewoon een hopeloze zaak, Vlaanderen gaat van kwaad naar erger. In Brussel kunnen er nog zaken gebeuren, maar dat moet dan door een jongere generatie worden gedragen. Voor mij is het nu over and out’.” 

Het is niet de eerste maal dat Jahjah met een partij begon maar faalde. Hij startte in 2000 nog een andere migrantenpartij genaamd AEL (Arabisch-Europese Liga). AEL trok met een islamistisch/etnisch gekleurd en links programma naar de kiezer samen met de communistische PVDA. Dit gebeurde onder de gemeenschappelijke naam RESIST, maar de kartelpartij wist toen nog geen 1% te halen. “Ze zien me nu vooral als concurrentie”, zei Jahjah in 2017 nog over zijn oude strijdmakkers bij de PVDA, die nu wel door de kiesdrempel zijn gebroken.

Lees ook:

Jahjah na Notre-Dame-brand: “Ik ga pas medeleven tonen als…”