In negen jaar tijd heeft het Openbaar Ministerie in België drie keer meer misdrijven geseponeerd wegens een gebrek aan speurders. Dat blijkt uit onderzoek van de krant Het Laatste Nieuws. Het zou gaan over verschillende soorten misdrijven, van fraude tot zelfs aanranding. De vakbonden zeggen dit probleem al jaren aan te kaarten. Voormalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) erkent het probleem, maar hij wijst op de doorgevoerde hervormingen.

Waar er in 2006 nog 3.014 misdrijven geseponeerd werden, waren er dat in 2015 al 10.140. Dat blijkt uit een analyse van Het Laatste Nieuws. Meer recente cijfers zijn niet beschikbaar. De felle stijging zou te wijten zijn aan een structureel personeelstekort bij de gerechtelijke politie. In Vlaanderen en Brussel betekent dat een tekort van 500 speurders. Alleen in Antwerpen zou zelfs 1 op 3 speurders ontbreken. Volgens enkele politievakbonden blijft het tekort ook vandaag er voor zorgen dat veel dossiers blijven liggen.

Gebrek aan investeringen in politie?

De geseponeerde misdrijven gaan over feiten van financiële fraude tot zelfs aanranding en oplichting. Die zaken wil het parket wel onderzoeken, maar door het personeelstekort worden ze geklasseerd. De meest recente cijfers dateren van 2015, maar volgens enkele politievakbonden zou er de laatste jaren weinig verbetering zijn. “Veiligheid heeft een prijs en de maatschappij krijgt de vorm van veiligheid waarvoor ze investeert’, klinkt het bij vakbond NSPV. Nochtans heeft België de laatste decennia meer geïnvesteerd in politie dan andere Europese landen. “Mogen we als burgers hiervoor iets in de plaats krijgen alstublieft?”, aldus econoom Geert Noels op Twitter.

Voormalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zegt dat er nog nooit zoveel in politie is geïnvesteerd als de afgelopen legislatuur. “We hebben een grondige doorlichting en plan van aanpak laten maken en men is nu volop bezig met de dienst te hervormen”, zegt de ex-minister. “Laten we dus de mensen niet bang maken op een moment dat de politiek er in geslaagd is om de decennialange verwaarlozing recht te trekken”.