De Britse autoriteiten hebben de afgelopen twee maanden 40 mensen gearresteerd in het kader van het onderzoek naar het pedofilieschandaal in Rotherham. Daar werden de afgelopen decennia meer dan 1.500 jonge meisjes misbruikt door zogenaamde ‘grooming bendes’. Het merendeel van de daders is van Pakistaanse of Bengaalse origine.

De afgelopen twee maanden werden achtendertig mannen en twee vrouwen gearresteerd nadat 13 slachtoffers hen van misbruik beschuldigden. De feiten zouden tussen 1997 en 2015 hebben plaatsgevonden. De slachtoffers waren tussen de 11 en 26 jaar oud op het moment van de feiten. Alle veertig verdachten zijn intussen weer vrij terwijl het onderzoek doorgaat.

Reeds 1.523 slachtoffers geïdentificeerd

De arrestaties maken deel uit van ‘Operation Stovewood’, het onderzoek naar het misbruikschandaal in Rotherham. “Het arresteren van zulk een groot aantal individuen […] toont dat we niet aarzelen in onze wens om naar de slachtoffers te luisteren en de daders voor het gerecht te brengen”, zegt Carl Vessey-Baitson, die het onderzoek leidt.

“Stovewood is een uitdagend en complex onderzoek, met slachtoffers en overlevenden die het misbruik dat vele jaren geleden plaatsvond herbeleven”, zegt Vessey-Baitson. “Tot op heden hebben we ons beziggehouden met meer dan 410 slachtoffers en overlevenden en hebben we 94 verdachten gearresteerd of ondervraagd […] wat betekent dat dit het grootste wetshandhavingsonderzoek is dat ooit in het Verenigd Koninkrijk is uitgevoerd naar niet-familiaal seksueel misbruik.”

De Britse autoriteiten hebben al 1.523 mogelijke slachtoffers en 151 verdachten geïdentificeerd. Naar vermoeden zijn er nog 275 andere daders die men nog niet heeft kunnen identificeren. Toen de feiten in Rotherham – waarbij kinderen verkracht en verhandeld werden – voor het eerst aan het licht kwamen, werd er gewag gemaakt van zo’n 1.400 slachtoffers. Volgens de Britse autoriteiten blijkt dat cijfer nu een onderschatting.

Doofpot

De politie en de gemeente waren jarenlang van de feiten op de hoogte, maar grepen niet in. Een van de redenen waarom dit niet gebeurde, was de angst om als racist bestempeld te worden. De denktank Quilliam kwam tot de vaststelling dat 84 procent van de veroordeelde pedofielen in het Verenigd Koninkrijk deze origine hadden. Blanke pedofielen zouden vaak alleen handelen, terwijl “Aziatische daders” zich veelal in zogenoemde ‘grooming’-bendes organiseerden.