België toont haar meest typische kant. Net terwijl Vlaanderen zal stoppen met het ‘prosumententarief’, dat is een speciaal tarief dat geldt voor energiegebruikers die zonnepanelen hebben, gaat Wallonië het invoeren. Dat kondigde Waals minister van Energie Jean-Luc Crucke (MR) aan en brengen Het Laatste Nieuws en Mijnenergie.be

Het nieuws zorgt voor een stormloop in Wallonië. Minister Crucke liet weten dat er vanaf 1 januari 2020 een prosumententarief (producent-consumenttarief) komt, maar enkel voor wie ná 1 juli 2019 zonnepanelen installeert. Dat is in feite een netvergoeding waardoor eigenaars van zonnepanelen bijdragen tot het reële gebruik van het elektriciteitsnet. Vlaanderen kent het ook sinds 2015, maar zal de hele regeling vereenvoudigen door met de digitale meter op te meten wat er wordt geproduceerd en wat men van het net haalt. Op dat laatste geldt dan het gewone distributietarief. Het additionele prosumententarief verdwijnt dan bij ons.

https://twitter.com/cruckejeanluc/status/1116631249106325504?s=21

Zonnepanelen: Wallonië wil zaken ‘eerlijker’, maar laat grote uitzondering toe

In Wallonië kan je als zonnepaneeleigenaar tot nader order kiezen tussen een capaciteitstarief en een proportioneel tarief. Dat eerste wordt berekend op basis van de productiecapaciteit van de panelen en lijkt dus op ons momenteel geldend prosumententarief, het tweede vergt een dubbele teller en onderscheidt injectie op het net en afname; dit lijkt dus op het systeem waar we naartoe gaan.

Maar door het prosumententarief algemeen in te voeren voor iedereen die na juli 2019 zonnepanelen installeert, wil de Waalse overheid de distributienettarieven rechtvaardiger verdelen, aangezien vandaag vooral gezinnen zonder zonnepanelen de factuur betalen. Maar omdat iedereen die voor juli panelen zet of reeds zette, wordt vrijgesteld, is er veel controverse. Deze uitzondering ziet men immers als evenzeer onrechtvaardig. Producenten van zonnepanelen kunnen in ieder geval nu de Waalse vraag nauwelijks bijhouden.

ADVERTENTIE