Verblijft één van de spilfiguren van terreurgroep Islamitische Staat in België? Volgens de Verenigde Staten en Irak wel. Meer zelfs, de man zou in ons land in een OCMW-woning verblijven. De Morgen zocht de man op. Hij ontkent de aantijgingen. 

Afgelopen week werd de naam van Mushtaq Talib Zoughair Al-Rawi (55) genoemd in een bericht op de website van het Amerikaans ministerie van Financiën. Daarin wordt Al-Rawi naar voor geschoven als één van de hoofdrolspelers in een uitgebreid internationaal netwerk dat terrorisme financiert. Het netwerk, dat de Rawi-clan wordt genoemd, zou sinds de jaren 90 actief zijn en begon met de financiële hulp aan Sadam Houssein.

Om zich aan te passen aan de hedendaagse tijd zou de Rawi-clan zich omgeschoold hebben zodat ze terreurgroep Islamitische Staat konden bijstaan bij hun financiering. Daarbij speelde Mushtaq Talib Zoughair Al-Rawi volgens de VS een cruciale rol. Hij zou onder meer kantoren hebben uitgebaat van waaruit geld naar IS kon verzonden worden en geld hebben witgewassen voor de terreurgroep.

IS in Belgisch OCMW?

“Hij heeft geld witgewassen om de IS-operaties wereldwijd te faciliteren. Hij heeft geldwisselkantoren in Irak, Syrië, Turkije, Soedan en de Golf”, zo staat te lezen. Opvallend: in de Amerikaanse berichtgeving wordt ook op het feit gewezen dat de man vandaag de dag in België woont. Sinds december 2018 verblijft hij in het Antwerpse Wijnegem, in een OCMW-woning.

De Morgen zocht de man op in zijn woning, en vroeg hem of hij echt is wie de Amerikanen stellen dat hij is. “Helemaal niet”, klinkt het. “Dat bericht staat vol fouten. Ze begrijpen het Iraakse systeem niet. Ja, ik had een geldwisselkantoor in Al-Qa-im. Toen IS kwam, hebben de inwoners zich vrijwillig overgedragen. Omdat we altijd problemen hadden met de sjiitische overheid uit Baghdad. Wat hadden ze verwacht dat ik tegen IS zou zeggen?”

Waarom Irak en de Verenigde Staten dan stellen dat de man een spilfiguur is van IS, is duidelijk voor Al-Rawi. Enkele familieleden van Al-Rawi werden een tijdje geleden gevangen genomen en op deze manier probeert Irak de familie te chanteren, klinkt het. “Met het bericht dat de Amerikanen nu hebben verspreid, kunnen ze de prijs nog verder opdrijven.”