Nadat de bocht enkele dagen geleden al was ingezet door N-VA-voorzitter Bart De Wever en Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten veroordeelt Vlaams Mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) de kilometerheffing nu tot de politieke diepvries. “We gaan dat niet door de strot van de Vlaming rammen”, verklaarde de N-VA-minister dinsdagavond tegenover VTM NIEUWS

Afgelopen zomer stelden de regeringspartijen onder minister-president Geert Bourgeois (N-VA) een akkoord voor rond een systeem van rekeningrijden. Vorige week vrijdag werden in het Mobiliteitsplan Vlaanderen twee hypotheses gelanceerd: 2 cent per kilometer of 5 cent per kilometer. Maar sindsdien kregen de zaken een draai. Dit weekend klonk het bij N-VA-voorzitter Bart De Wever – die eerder stelde dat de kilometerheffing er ooit wel van zou moeten komen – zo: “mensen die gaan werken en veel met de auto rijden, of die afgelegen wonen, moeten zich geen zorgen maken”. Ook Open Vld zette de bocht in. Dat de kilometerheffing geen belastingverhoging mag zijn zegt, althans volgens Rutten, “Open Vld al lang. Je vraagt je toch af: wat heeft Ben Weyts de hele tijd zitten doen?”, klonk het snedig op Twitter.

“We gaan dat niet door de strot van de Vlaming rammen”

Dinsdagavond werd de bocht echter definitief afgerond. “We gaan dat niet door de strot van de Vlaming rammen”, verklaarde Weyts tegenover VTM NIEUWS na enige stilte. In plaats van een kilometerheffing pleit de N-VA-minister nu voor meer investeringen in verkeersinfrastructuur. “Voor de aanpak van de files heb je geen duizend alternatieven”, gaf hij in VRT-programma ‘Terzake‘ toe. “Ik denk dat rekeningrijden een deel van de oplossing zou kunnen zijn op voorwaarde dat het niet om een belastingverhoging gaat, dat we de buitenlanders laten meebetalen en dat er een politiek draagvlak is. Dat draagvlak is vandaag nergens meer te bespeuren, ook niet bij de bevolking”, aldus Weyts.

Hoewel Weyts zijn twijfels heeft bij de invoering van een kilometerheffing door de volgende Vlaamse regering, wou hij dat niet verbatim uitsluiten. “Het zou me verbazen als er na de verkiezingen wél een politiek draagvlak is, tenzij Kerstmis en Pasen dan toch op dezelfde dag vallen. Tenzij iedereen van koers verandert. In de politiek doe je niks alleen”, klonk het.

Dankzij campagne Vlaams Belang en N-VA-lijstduwer Jean-Marie Dedecker?

Het rechts-nationalistische Vlaams Belang maakte van de kilometerheffing een stevig strijdpunt. Zo organiseerde de partij een petitie met reeds meer dan 26.000 handtekeningen, werd er actie gevoerd op de middenberm van de A12 en werden er tienduizenden bumperstickers rondgedeeld met Ben Weyts als kop van Jut. Kamerlijstkandidaat voor N-VA, Jean-Marie Dedecker, deed er maandagavond in ‘Terzake’ nog een schepje bovenop. “Wie voor mij stemt, stemt tegen rekeningrijden, wie misschien voor Ben Weyts stemt, stemt waarschijnlijk voor rekeningrijden”, klonk het hard.

Weyts daarentegen wuifde in ‘Terzake‘ de invloed van Vlaams Belang weg. “Vlaams Belang heeft zijn campagne op de man gespeeld, maar daar gaat het niet over. Het gaat over dingen realiseren en dan moet je niet bij Vlaams Belang zijn. Dan moet je bij andere partijen zijn en die hoor ik de afgelopen weken niet meer”, aldus de N-VA-minister.