Vlaams Mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) blikt in De Tijd terug op de bocht van zijn partij rond het invoeren van een kilometerheffing. “Mijn vroegere politieke medestanders stonden aan de kant fluitend naar de lucht te staren. Dan moet je in de spiegel kijken en de moed hebben een keuze te maken”, klinkt het. 

Afgelopen zomer stelden de regeringspartijen onder minister-president Geert Bourgeois (N-VA) een akkoord voor rond een systeem van rekeningrijden. Maar sindsdien kregen de zaken een draai. Twee weken geleden klonk het bij N-VA-voorzitter Bart De Wever – die eerder stelde dat de kilometerheffing er ooit wel van zou moeten komen – zo: “mensen die gaan werken en veel met de auto rijden, of die afgelegen wonen, moeten zich geen zorgen maken”. Ook Open Vld zette de bocht in. Dat de kilometerheffing geen belastingverhoging mag zijn zegt, althans volgens Rutten, “Open Vld al lang. Je vraagt je toch af: wat heeft Ben Weyts de hele tijd zitten doen?”, klonk het snedig op Twitter. Later die week werd de bocht definitief ingezet. “We gaan dat niet door de strot van de Vlaming rammen”, aldus Weyts.

Weyts: “Men had eindelijk iets gevonden om de N-VA de muur te doen opknallen”

De keuze van de N-VA om de kilometerheffing in de koelkast te parkeren was, deels, van strategische aard. “Men trachtte de N-VA in een saus van belastingverhoging te dippen terwijl wij net voor het tegenovergestelde staan”, laat Weyts in De Tijd optekenen. “Het debat was totaal verziekt. Ik heb genoeg politieke ervaring om te weten wanneer een dossier niet meer haalbaar is. Ik reed voor het peloton. Toen ik achterom keek, zag ik dat niemand nog in mijn wiel zat. Mijn vroegere politieke medestanders stonden aan de kant fluitend naar de lucht te staren. Dan moet je in de spiegel kijken en de moed hebben een keuze te maken”, stelt de gehavende N-VA-minister tegenover De Tijd.

Verschillende tegenstanders grepen volgens Weyts de kilometerheffing aan om de N-VA pijn te doen. “Men had eindelijk iets gevonden om de N-VA de muur te doen opknallen. Er staat geen ‘politieke onnozelaar’ op mijn hoofd geschreven. Ik maakte deel uit van een politiek-strategische agenda. Toen heb ik mijn verantwoordelijkheid genomen. Ik heb een kogel voor mijn partij opgevangen“, stelt Weyts tegenover De Tijd.

(Lees verder onder de tweet.)

Weyts: “Jean-Marie zal naast de trofee van ploegspeler van het jaar grijpen”

Zowel Kamerlijstkandidaat voor de N-VA, Jean-Marie Dedecker, als het rechts-nationalistische Vlaams Belang namen Weyts stevig onder vuur naar aanleiding van de voorgestelde kilometerheffing. Zo organiseerde de oppositiepartij een petitie met reeds meer dan 26.000 handtekeningen, werd er actie gevoerd op de middenberm van de A12 en werden er tienduizenden bumperstickers rondgedeeld met Ben Weyts als kop van Jut.

“Jean-Marie zal naast de trofee van ploegspeler van het jaar grijpen, maar ik ga niet in de val trappen daarover in de contramine te gaan”, reageert Weyts omzichtig. Naar grote concurrent Vlaams Belang haalt Weyts wel uit. Zo probeert de partij volgens hem “van elk hout ranzige pijlen te maken”.”Het speelt op de man en schrikt dan dat niemand met de partij in zee wil gaan. Tom Van Grieken wou de partij van de drek verlossen, maar heeft zich nog meer in het cordon sanitaire opgesloten. De klink zit aan de binnenkant en nu hebben ze ook de sleutel weggegooid. Wat die campagne betreft: ik kan wel wat incasseren. Als ik weet dat het voor een hoger doel is – om winst te boeken op mobiliteitsvlak of om mijn partij te vrijwaren van iets dat absoluut haaks staat op waar we jaren aan hebben gewerkt – doe ik dat”, aldus Weyts tegenover De Tijd.

Lees meer:

Weyts voert kilometerheffing af: “Geen draagvlak bij bevolking”