Uit vertrouwelijke rapporten van Fedasil blijkt dat asielcentra in ons land geteisterd worden door geweld. In de laatste 6 maanden van vorig jaar vonden er maar liefst 40 ernstige incidenten plaats in Belgische asielcentra, meer dan één per week dus. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Eerder deze week raakte bekend dat de 9-jarige Palestijnse jongen Daniël vermoord werd in het asielcentrum van Broechem. De familie van de jongen werd afgeperst en de daders eisten 100.000 euro in ruil voor de jongen. “100.000 euro of je ziet Daniël niet meer levend terug”, klonk het in een bericht aan de familie. Enkele dagen laten werd de jongen dood aangetroffen. Vijf asielzoekers werden opgepakt.

Geweld, aanrandingen, doodsbedreigingen

Nu blijkt dat dit lang de eerste keer is dat er een ernstig incident plaatsvindt in een Belgisch asielcentrum. Uit interne en vertrouwelijke rapporten van Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers, blijkt dat er op zeer regelmatige basis melding wordt gemaakt van zware feiten: geweld jegens medewerkers, aanrandingen, doodsbedreigingen, zware vechtpartijen, enzoverder.

Een greep uit de lange lijst van incidenten:

  • Op 8 augustus krijgt een medewerker van het asielcentrum in Poelkapelle een kopstoot van een asielzoekers. Bewoners die willen tussenkomen krijgen vuistslagen.
  • In Broechem, hetzelfde centrum waar de jonge Daniël vermoord werd, ontstaat er onrust tussen de Palestijnen in het centrum en een man van andere origine. De man betrapte één van de Palestijnen in de vrouwendouches, waar ook zijn vrouw zat op dat moment. Hij bedreigt de man met de dood en andere Palestijnen zoeken de man daarna op om hem een lesje te leren. De politie moet ter plaatse komen.
  • Een hele week vol incidenten tussen 12 en 18 oktober in Sugny. Een volwassen bewoner probeert een meisje van 12 te kussen, maar wordt betrapt door de vader van het meisje. Die valt hem aan en wil hem enkele dagen later vermoorden met een scheermes. Enkele dagen later ontstaat opnieuw ophef wanneer een volwassene in de douches komt waar het meisje zich aan het wassen is.
  • Op 19 oktober rand een jongen van 12 jaar uit het asielcentrum van Florennes een 7-jarig meisje aan op school.
  • Op 4 november krijgen twee asielzoekers ruzie in het asielcentrum van Neder-Over-Heembeek. Wanneer een medewerker tussenbeide wil komen, breekt één van de asielzoekers zijn hand. De medewerker is 70 dagen werkonbekwaam.

Nederland

Niet alleen in België worden asielcentra geteisterd door geweld. Ook in Nederland ondervindt men alsmaar vaker problemen in asielcentra. Medewerkers van asielcentra trokken er enkele maanden geleden nog aan de alarmbel. “Misschien heb ik volgende week wel een mes tussen mijn ribben. En dan is het te laat”, stelde een medewerker aan NOS.