De Verenigde Staten hebben Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) – de machtige  Iraanse elitetroepen – bestempeld als een terroristische organisatie. Het is de eerste keer dat de Verenigde Staten (een onderdeel van) een leger van een ander land als terreurgroep bestempelen. Teheran heeft intussen gewaarschuwd voor represailles.

De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) heeft aangekondigd dat de Verenigde Staten de Iraanse elitetroepen van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) zullen aanduiden al een “terroristische organisatie”. De IRGC oefent invloed uit op bijna alle aspecten van het dagelijkse leven in Iran, niet in het minst op de economie. Ook in het buitenlandse beleid van Teheran speelt de IRGC een omvangrijke rol. Zo bewapent en traint de IRGC Hamas en Hezbollah en is de organisatie betrokken bij de Syrische Oorlog.

Zware gevolgen voor wie interageert met IRGC

Trump kondigde aan dat hij de druk op Iran verder wilde opvoeren. Volgens hem “erkent” de beslissing “de werkelijkheid dat Iran niet alleen een staatssponsor van terrorisme is, maar dat de IRGC actief meedoet aan terrorisme, [terrorisme] financiert” en terrorisme gebruikt als een beleidsmiddel.

De Verenigde Staten hebben in het verleden al tientallen mensen en organisaties die verbonden waren met de IRGC op een zwarte lijst gezet, maar niet de organisatie in zijn geheel. De beslissing stelt Washington D.C. in staat om mensen of organisaties die banden hebben of zakendoen met de IRGC de toegang tot de VS te ontzeggen. Ook kan men om dezelfde redenen vervolgd worden. Verschillende Aziatische en Europese bedrijven doen zaken met de IRGC.

De beslissing kan de diplomatie en inlichtingenwerk echter bemoeilijken. Zo hebben veel Irakese en Libanese ambtenaren, diplomaten en autoriteiten nauwe banden of contacten met de IRGC of aanverwante organisaties. In theorie zouden Amerikaanse diplomaten of inlichtingendiensten dan geen contact meer mogen hebben deze personen.

“Amerikaanse troepen behandelen als ISIS”

Verschillende hooggeplaatste Iraniërs hebben de Verenigde Staten gewaarschuwd voor represailles. Volgens de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif staat Trump onder de invloed van aanhangers van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu (Likoed). “Zij proberen de VS namens hem in een moeras te slepen”, schrijft Zarif op Twitter.

Mohammad Ali Jafari, commandant van de IRGC, waarschuwde dat de Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten “hun huidige status van gemak en sereniteit zouden verliezen”“Als rapporten waar blijken te zijn dat de domme Amerikaanse regering van plan is de IRGC aan te wijzen als een terroristische organisatie, dan zal de IRGC ook het Amerikaanse leger specificeren als een groep zoals de ISIS in alle delen van de wereld, in het bijzonder in het Midden-Oosten”, zei Jafari.