Een man die in verdenking is gesteld van traangas in het gezicht van politie-agenten te hebben gespoten tijdens de ‘Mars tegen Marrakesh’, riskeert tien maanden cel. Maar mogelijk zal het zo ver niet komen, want het parket beschikt over weinig bewijs. Dat brengt Het Laatste Nieuws. Het incident is immers niet vastgelegd op camera en de beklaagde is zelfs niet verhoord. Sterker nog, de advocaat van de verdachte stelt dat er wel eens beelden zouden kunnen zijn achtergehouden omdat die zouden tonen dat het de beklaagde zelf was die “overdreven hardhandig werd aangepakt”.

Op 16 december vond de ‘Mars tegen Marrakesh’ plaats, een betoging in Brussel tegen het VN-migratiepact die uitging van onder meer de rechtse jongerenorganisaties KVHV, NSV!, Schild & Vrienden en Vlaams Belang Jongeren. Tussen de 5.000 en de 7.000 betogers daagden op, maar enkele tientallen hooligans raakten echter slaags met de ordediensten en vandaliseerden straatmeubilair. Eén iemand die een verkeersbord gooide naar de politie kreeg reeds 9 maanden effectieve celstraf en een andere man die op de Facebook-pagina van de VRT in dronken toestand schreef dat hij “een kleine verrassing, een bompakketje” had kreeg een werkstraf van 100 uur. Een derde man, een verdachte uit Waregem, staat terecht voor het gebruiken van traangas. Maar mogelijk komt het niet tot een veroordeling.

Verdachte rellen Mars tegen Marrakesh niet eens verhoord

“Hij brak door de linies van de ordediensten en viel een agent aan die de cameraploeg van de politie moest beschermen”, zo laat het parket Het Laatste Nieuws optekenen. “Hij spoot met traangas onder de helm recht in de ogen van de agent. Hetzelfde deed hij met een andere agent die toesnelde om zijn collega te helpen.” Het Openbaar Ministerie steunt vooral op de getuigenissen van de agenten. Maar dat is onvoldoende, vindt de verdediging. “In dit dossier zit geen enkel objectief element. Er zijn geen getuigen verhoord en zelfs mijn cliënt werd niet verhoord”, aldus zijn advocaat Boris Reynaerts. “Bovendien zijn er zelfs geen camerabeelden van het beweerde incident.”

En het is vooral dat laatste element dat doorweegt. “Ik heb hier al veel dossiers op mijn bord gekregen over uit de hand gelopen betogingen”, zo liet de rechter weten. “Dit is echter de allereerste keer dat er geen beelden beschikbaar zijn.”

Reynaerts gaat zelfs verder en stelt niet alleen dat zijn cliënt onschuldig is, maar dat de beklaagde zelf slachtoffer is. Grondiger onderzoek naar beelden zou dit wel eens kunnen aantonen, klinkt het. “Mijn cliënt had traangas dat de politie overvloedig gebruikte in zijn gezicht gekregen. Hij was op een paaltje aan het bekomen toen een Franstalige agent hem sommeerde weg te gaan. Hij begreep echter geen jota van wat hem werd gezegd. Even later werd hij hardhandig vastgegrepen en naar het commissariaat gebracht”, zo citeert Het Laatste Nieuws verder. “Misschien zijn er wel degelijk beelden gemaakt aangezien de beweerde slachtoffers toch net de cameraploeg bewaakten. Misschien staan er op die beelden wel zaken die het verhaal van mijn cliënt dat hij overdreven hardhandig werd aangepakt bevestigen? En misschien worden daarom deze beelden in dit dossier niet gebruikt?”

Lees ook:

Strenge celstraf voor verkeersbord-gooier Mars tegen Marrakesh

IN BEELD: Mars tegen Marrakesh lokt duizenden betogers

INTEGRAAL: Speech Van Langenhove (S&V) op Mars tegen Marrakesh