Voor de derde dag op rij rellen door migranten in Griekenland

0
2370

Op zaterdag zijn er voor de derde dag op rij schermutselingen ontstaan tussen migranten en de politie in Griekenland. Een vals gerucht op sociale media zou de aanleiding hebben gevormd voor de onrust. Het gerucht deed de ronde dat de afgesloten Balkanroute naar Centraal-Europa opnieuw werd opengesteld voor de migranten.

De migranten zouden gemobiliseerd zijn na nepnieuws en valse geruchten op sociale media. Het gerucht ging dat de weg naar Centraal-Europa, die de afgelopen drie jaar min of meer afgesloten was voor migranten, terug openging. Ook deed het gerucht de ronde dat NGO’s bussen gecharterd hadden die de migranten vanaf de grens met Noord-Macedonië verder zouden vervoeren.

Stenen en traangas

In het migrantenkamp van Diavata, nabij Thessaloniki, kwam het tot schermutselingen tussen de migranten en de politie. De migranten gooiden met stenen en stokken naar de politie, die op hun beurt antwoordden met traangas. Ook zouden er verschillende brandjes in de omgeving ontstaan zijn.

Ook in Athene was het onrustig. Daar bezetten tientallen migranten het treinstation van Larissa. Het treinverkeer van en naar de Griekse hoofdstad werd bijgevolg ernstig verstoord. Sinds de migratiecrisis van 2015 verblijven er nog altijd tienduizenden migranten in overbevolkte kampen doorheen Griekenland. Het gaat daarbij voornamelijk om Afghanen, Irakezen en Syriërs.