Vlaams Belang wil transferstop: “Vlamingen verdienen beter”

0
2431

‘Vlamingen verdienen beter.’ Dat is de slogan waarmee het Vlaams Belang de kiezer aanspreekt in hun nieuwste publiciteitsclip. Het filmpje, dat gemaakt is naar aanleiding van de Ronde van Vlaanderen, toont hoe “onze buurlanden ons economisch voorbijfietsen” met een verwijzing naar de transfers die Wallonië jaarlijks ontvangt. In een persbericht laat de partij weten dat ze “dat geld willen teruggeven aan de Vlamingen” in de vorm van een belastingverlaging

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken laat zich scherp uit over de zaak: “Nergens anders in Europa laat een volk toe dat zijn welvaart op zo’n grote schaal geplunderd wordt!”. De Vlaams-nationalistische partij ziet een stop van de transfers naar Wallonië als een oplossing om die welvaart terug aan de Vlaamse burgers te schenken.

Jaarlijks gaat er ruim 6 miljard euro belastinggeld naar Wallonië. Vlaams Belang wil dat geld gebruiken om de belastingdruk in Vlaanderen structureel te kunnen verlagen. Hun studiedienst heeft de som gemaakt en schuift nu twee maatregelen naar voor.

“De ingrepen zouden de Vlaming bijna 2.000 euro per jaar opleveren”

Ten eerste pleit de partij ervoor om de belastingvrije som van 7.430 euro te verhogen tot het niveau van het leefloon (10.829 euro). Het fiscaal voordeel hiervan zou oplopen tot 850 euro. Met de tweede maatregel willen ze de aanslagvoet op de tweede schijf van 12.990 tot 22.290 euro verlagen van 40% naar 30%. Een voorstel dat een netto-voordeel zou opleveren van 930 euro volgens de berekeningen van Vlaams Belang. “Beide ingrepen zouden de Vlaming bijna 2.000 euro per jaar opleveren of zo’n 150 euro per maand.”

Het kostenplaatje voor dit ambitieuze plan bedraagt 5,9 miljard euro. Geld dat de partij wil halen uit de transfers (via de federale begroting, de Bijzondere financieringswet en de sociale zekerheid) naar Wallonië. Van Grieken hekelt ook de makke houding van de N-VA. Die partij heeft volgens hem met loze beloftes geregeerd en niets gedaan om de transfers een halt toe te roepen.

Tom Van Grieken wil vooral ook Wallonië wakker schudden: “De miljardentransfers wiegen Wallonië al decennia in een verlammende slaap waardoor het niet de minste incentive krijgt om hun structurele hoge werkloosheidsgraad aan te pakken. Ze houden het land weliswaar bij elkaar maar ze moedigen geen energiek antwoord aan op de economische problemen van Wallonië aan te pakken.”

Philippe Destatte, ex-kabinetschef van oud-minister van Wetenschapsbeleid Jean-Maurice Dehousse (PS) en huidige directeur van de Waalse denktank Institut Jules Destrée, schreef daar eerder dit jaar een reactie over aan L’Echo“Wallonië blijft alleen overeind dankzij geldstromen uit Europa en Vlaanderen”, was zijn opvallende boodschap. Zowel Destatte als Van Grieken willen beslist de communautaire discussies terug op de agenda zien staan voor de verkiezingen.

Lees ook:

“Wallonië blijft overeind dankzij geldstromen Europa en Vlaanderen”

Vlaams Nationaal Zangfeest: “miljardentransfers naar Wallonië” stoppen