Tom Van Grieken, voorzitter van het rechts-nationalistische Vlaams Belang, lanceerde zaterdag een gratis brochure over migratie en integratie. De titel? ‘Migratie in 24 gebroken beloftes’, een knipoog naar het pas gelanceerde boek van Theo Francken (N-VA). Vlaams Belang verwijt de gewezen staatssecretaris voor Asiel en Migratie veel geblaat maar weinig wol.

Van Grieken kondigde de nieuwe actie van zijn partij aan op Twitter. In de gratis  brochure verzamelde de VB-voorzitter 24 gebroken beloftes of gemiste kansen in verband met immigratie en integratie. “24 kwesties die de regering had moeten regelen, maar niet heeft geregeld”, is te lezen op hun website. “Met als jammerlijk gevolg: een stijgende immigratie, een falende integratie en een steeds grotere immigratiefactuur voor onze sociale zekerheid”, voegen de nationalisten er nog aan toe.

Migratiebeleid N-VA kop van jut

De actie is duidelijk gericht tegen de gewezen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) en zijn adviseur Joren Vermeersch. De partij gebruikte namelijk dezelfde lay-out voor hun brochure als in het recente boek van de N-VA’ers: ‘Migratie in 24 vragen en antwoorden’. In dat boek worden vragen over onder meer asiel, gezinshereniging en de discussie over het Marrakesh-pact beantwoord. De twee schreven het boek naar eigen zeggen als antwoord “op de simplismen van Vlaams Belang, voor wie elke migrant er één te veel is.” .

Van Grieken diende Francken eerder al op Facebook van repliek, maar nu dus ook met de nieuwe brochure. Francken is echter niet onder de indruk. “Het origineel is altijd beter dan de kopie”, twittert het N-VA-kopstuk. “Wat een zielig clubje.”

Tijdens de Marrakesh-crisis was het migratiebeleid van de N-VA ook al kop van jut van een VB-campagne. De partij van Van Grieken nam toen enkele advertenties over van de gewezen regeringspartij, nadat deze al snel offline werden gehaald door die laatste na uitgebreide kritiek.