In het oosten van Sri Lanka zijn vijftien mensen, waaronder zes kinderen, omgekomen na een hevig vuurgevecht tussen de Sri Lankaanse veiligheidsdiensten en in het nauw gedreven terroristen. Drie van de terroristen zouden zich daarop hebben opgeblazen. 

Het vuurgevecht tussen de politie en de bewoners van het huis duurde meer dan een uur. Toen men zaterdagochtend het huis doorzocht vond men de overblijfselen van drie mannen, drie vrouwen en zes kinderen. . “Drie andere mannen, die ook om zelfmoordbommenwerpers worden verondersteld te zijn, werden buitenshuis dood teruggevonden”, klinkt het bij de politie.

70-tal voortvluchtigen, aantal van hen gevaarlijk

De Sri Lankaanse autoriteiten proberen nu de aanhangers en sympathisanten van de terreurcel verantwoordelijk voor de Paasaanslagen op te pakken. Bij die aanslagen – voornamelijk gericht tegen christenen en toeristen – vielen meer dan 350 doden en honderden gewonden.

Volgens de Sri Lankaanse premier Ranil Wickremesinghe zijn een 70-tal terroristen op dit moment nog voortvluchtig. Een aantal van hen zou  in staat zijn zichzelf op te blazen. Bij een andere inval vond de politie een vlag van de Islamitische Staat (IS) en uniformen die leken op diegenen die de daders droegen in de video waarin ze trouw zwoeren aan IS-kalief Abu Bakr al-Baghdadi.

“Hoogopgeleiden”

Volgens de Sri Lankaanse viceminister van Defensie Ruwan Wijewardene waren de meeste daders van de terreuraanslagen in Sri Lanka “hoogopgeleiden” met welvarende families“De meesten zijn hoogopgeleid en komen uit de hogere middenklasse. Ze zijn financieel vrij onafhankelijk en hun families zijn financieel vrij stabiel”, klinkt het. “Hun redenering is dat de islam de enige religie in dit land kan zijn.”

Islamitische Staat heeft de aanval opgeëist. Volgens Wijewardene waren er twee plaatselijke radicale islamistische groeperingen betrokken waren: National Thowheeth Jama’ath en Jammiyathul Millathu Ibrahim.