Na enkele weken verkiezingscampagne lijkt een nieuw regeringsplan gesneuveld, of minstens veroordeeld tot een politieke coma. De kilometerheffing, het belasten van de burger per gereden kilometer, komt er dan allicht toch niet, zo schat Het Laatste Nieuws namelijk in. De Vlaamse meerderheidspartijen N-VA, Open Vld en CD&V keerden immers allen hun kar nu de publieke opinie zich lijkt te draaien een 6-tal weken voor de verkiezingen. Een petitie van het Vlaams Belang tegen de taks behaalde intussen meer dan 26.000 handtekeningen.

Afgelopen zomer stelden de regeringspartijen onder minister-president Geert Bourgeois (N-VA) een akkoord voor rond een systeem van rekeningrijden. Vorige week vrijdag werd in het het Mobiliteitsplan Vlaanderen ook voorgesteld hoe dat er zou uitzien: 2 cent per kilometer of 5 cent.

Kilometerheffing op helling: Niemand durft ‘hardwerkende Vlaming’ trotseren (en wind in zeilen van Vlaams Belang te blazen)

Maar sindsdien kregen de zaken een draai. Dit weekend klonk het bij N-VA-voorzitter Bart De Wever zo: “Mensen die gaan werken en veel met de auto rijden, of die afgelegen wonen, moeten zich geen zorgen maken”, zo klonk het via VTM. Nochtans is/was dat exact het doel in het voorgestelde plan. Wie meer rijdt en meer autopendelt zou net meer betalen, anders zouden files niet krimpen. En “impact op de files” is dan weer één van de voorwaarden die mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) vooropstelde voor de heffing. CD&V wil de taks wel nog steeds, maar alleen “als er genoeg alternatieven zijn voor de auto”. En dat is nauwelijks het geval in België.

Tot slot leek ook Open Vld de bocht in te zetten. Bedoeling was dat de taks budgetneutraal werd (voor de overheid, niet voor de automobilist uit pakweg Limburg, uiteraard). Dit door de verkeersbelastingen af te schaffen. Maar Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten twijfelde vorige week ineens hieromtrent en in naam van “de hardwerkende Vlaming […] zeggen [wij] nee tegen een platte belastingverhoging”, zo klonk het. Het ziet er dus naar uit dat de heffing er niet komt of wel op die manier – op zijn Belgisch – geconstrueerd dat het geen effect zal hebben.

(Lees verder onder de tweet.)

Een en ander heeft te maken met het oppositiewerk van Vlaams Belang. Die partij zette op enkele dagen een grootschalige campagne tegen de taks en Weyts op poten. Eerst werd onafhankelijke Kamerlijstkandidaat voor N-VA Jean-Marie Dedecker met succes via Knack uitgedaagd om zich nog eens publiekelijk uit te spreken tegen de heffing, er kwam een petitie met reeds meer dan 26.000 handtekeningen, er werd een opvallende actie gevoerd op de middenberm van de A12 en er werden zelfs tienduizenden bumperstickers rondgedeeld met Ben Weyts als kop van jut. “De zweepfunctie van Vlaams Belang heeft goed gewerkt”, zo concludeert politicoloog Carl Devos (UGent) op Radio 1 dinsdag.

Lees ook:

Vlaamse regering legt kilometerheffing van 2 cent en 5 cent op tafel