De Verenigde Staten willen dat het Verenigd Koninkrijk klokkenluider, journalist en WikiLeaks-oprichter Julian Assange uitlevert. Assange werd gisteren door de Britse politie gearresteerd in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen. Hij wordt nu door de Verenigde Staten beschuldigd van samenzwering tot het plegen van computerinbraak.

Klokkenluider, journalist en WikiLeaks-oprichter Julian Assange werd gisteren door de Britse politie gearresteerd in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen, waar hij sinds 2012 in ballingschap verbleef. De aanleiding voor de arrestatie was een uitleveringsbevel van de Verenigde Staten. Daar wordt hij beschuldigd van samenzwering tot het plegen van computerinbraak.

Hacken van computer

Concreet gaat de aanklacht over het hacken van een computer van het Amerikaanse leger met klokkenluider Chelsea Manning – die in 2013 tot 35 jaar cel veroordeeld werd. Op de aanklacht van Assange staat maximaal vijf jaar cel.

De aanklacht gaat dus niet over het vrijgeven en publiceren van die informatie. De aanleiding daarvoor zou tweeledig zijn. Enerzijds zou het vrijgeven van informatie in theorie beschermd worden door het Amerikaanse Eerste Amendement, dat de vrijheid van meningsuiting garandeert.

Anderzijds is uitlevering voor computercriminaliteit relatief eenvoudig, aangezien de misdaad in zowel de Verenigde Staten als het Verenigd Koninkrijk strafbaar is. Bovendien mag een persoon per verdrag niet worden uitgeleverd van het Verenigd Koninkrijk aan de Verenigde Staten omwille van ‘politieke delicten’. Het publiceren van geheime overheidsinformatie kan gezien worden als zo’n ‘politiek delict’, het binnenbreken in een overheidscomputer niet.

Wel wordt verwacht dat het Amerikaanse ministerie van Justitie extra aanklachten tegen Assange zal aanvoeren. Dat schrijft Reuters. Al is het niet duidelijk om welke aanklachten het gaat of wanneer deze zouden worden ingediend. Mogelijk is de huidige aanklacht een voorwendsel om de Britten ertoe te bewegen Assange uit te leveren, om hem nadien een zwaardere aanklacht ten laste te leggen zodra hij in de Verenigde Staten landt.

Doorn in het oog van Washington D.C.

Assange en WikiLeaks publiceerden honderdduizenden geheime diplomatieke correspondentiestukken van de Verenigde Staten. Ook lekte WikiLeaks in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in 2016 duizenden e-mails van de Democratische partij, waaruit sterke vooringenomenheid van het Democratische establishment tegen de linkse Bernie Sanders bleek.

Een ander bekend wapenfeit van WikiLeaks is het verspreiden van beelden van een Amerikaanse luchtaanval in Irak. Bij die aanval werden journalisten van Reuters gedood. Volgens de Amerikaanse regering brachten deze en andere lekken de levens van Amerikanen in gevaar.