In Venezuela is het bijzonder onrustig. De ‘interim-president’ Juan Guaido, die niet erkend wordt door het extreemlinkse regime van Nicolas Maduro, heeft de “laatste fase” aangekondigd van zijn plan om Maduro af te zetten. De oppositieleider roept de bevolking en het leger op om hem te steunen en de ‘usurpatie’ van Maduro te stoppen. Met een 70-tal leden van de Nationale Garde bezet Guaido een brug nabij de La Carlota luchtmachtbasis in Caracas, de hoofdstad. Het regime beweert echter nog stevig de controle te behouden, de “couppoging” lijkt dan ook te falen. Video’s doken inmiddels op van confrontaties tussen verschillende eenheden van het Venezolaanse leger.

“We wijzen deze couppoging af, deze stelt als doel voorop om het land te vullen met geweld”, zo reageerde de zittende Defensieminister Vladimir Padrino reeds. Padrino voegde eraan toe dat zijn strijdkrachten stevig in controle blijven “ter verdediging van de grondwet en de legitieme autoriteiten”. Alle militaire eenheden in het land zouden daarbij “op een normale manier antwoorden” in hun basissen.

Guaido trommelt volgers op samen met tal van militairen

Minister van Informatie Jorge Rodriguez tweette echter “dat we momenteel een kleine groep militaire verraders confronteren en deactiveren die gepositioneerd waren in de Altamira-sector om een coup tegen de Grondwet en de vrede van de Republiek te organiseren”, zo luidde het 3 uur geleden. “Deze poging wordt ondersteund door extreemrechts en moordenaars, die hun gewelddadige agenda al maanden hebben aangekondigd. Wij roepen de mensen op om uiterst waakzaam te blijven, en om samen met de glorieuze nationale Bolivariaanse (Simón Bolívar bevrijdde grote delen van Zuid-Amerika van Spanje in de 19de eeuw, red.) strijdkrachten, de couppoging neer te slaan en de vrede te bewaren. We zullen winnen.”

Rond hetzelfde tijdstip tweette Guaido dat de Venezuolanen “moeten samenkomen op de straten, om de democratische krachten te ondersteunen en onze vrijheid te herwinnen”, aldus de oppositieleider. “We organiseren dit samen met de belangrijkste militaire eenheden. Mensen van Caracas, op naar La Carlota!” 

(Lees verder onder de tweet/video.)

Coup Guaido gefaald?

Op dit moment ziet het er echter niet naar uit dat Guaido de luchtmachtbasis van La Carlota zal kunnen innemen. In een video riep Guaido enkele uren geleden zijn kiezers en het volk nog op om hem te ondersteunen, maar Diosdado Cabello, de voorzitter van het door het regime gecontroleerde grondwetgevende parlement, communiceerde reeds dat de oppositie er niet is in geslaagd om de luchtbasis in te nemen.

Het was de tot nu toe stoutmoedigste poging van Guaido om de macht over te nemen in het Zuid-Amerikaanse land. Mogelijk zullen de autoriteiten nu overgaan tot zijn arrestatie nadat eerder al Guaido’s parlementaire immuniteit werd afgenomen.