Vlaams Belang-voorzitter Tom van Grieken was in VRT-programma ‘Van Gils en gasten’ duidelijk: hij gaat het doorbreken van het cordon – het uitsluitakkoord tegen Vlaams Belang – als voorzitter meemaken. “In 16 gemeenten hadden we samen met de N-VA een meerderheid, maar de N-VA-top wilde niet mee”, klonk het.

In principe is het Vlaams Belang, omwille van het cordon sanitaire, uitgesloten van iedere machtsdeelname. Van Grieken evenwel meent dat daar, nog tijdens zijn voorzitterschap, een einde aan gaat komen. Zo put hij hoop uit de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. “In 16 gemeenten hadden we samen met de N-VA een meerderheid, maar de N-VA-top wilde niet mee”, klinkt het. De Vlaams Belang-voorzitter denkt evenwel dat veel N-VA-militanten over de samenwerking met zijn partij een andere mening hebben dan de partijtop.

Invloed, geen macht

Hoewel het Vlaams Belang nog in geen enkele regering zat, heeft de partij volgens Van Grieken veel invloed. “We hebben een regering doen vallen naar aanleiding van het Marrakech-pact en we hebben zelfs de pestbelasting van Ben Weyts over de kilometerheffing kunnen tegenhouden, zonder dat we ooit een minister hebben moeten leveren”, klinkt het.

Daarnaast doet Van Grieken naar eigen zeggen “niet aan politiek om zo snel mogelijk aan de macht te raken, maar in de eerste plaats om mijn kiezers te vertegenwoordigen”. Toch zit hij niet graag in het cordon. “Ik wil dingen veranderen, maar mijn eerste beweegreden is de mensen een beleid te geven waarvoor ze al zo lang stemmen”, verklaarde hij in VRT-programma ‘Van Gils en gasten’.

Na de verkiezingsoverwinning van Forza Ninove-kopman, Guy D’haeseleer, behoorde een eerste Vlaams Belang-burgemeester lange tijd tot de mogelijkheden. De lokale N-VA-afdeling wees evenwel een samenwerking met Forza Ninove af. Jan Segers, editorialist bij Het Laatste Nieuws, vermoedde toen dat er achter die beslissing niet zozeer ethische drijfredenen zaten, bijvoorbeeld bezwaren rond enkele ‘foute’ Facebookposts van D’haeseleer, maar eerder strategische beschouwingen. N-VA-voorzitter Bart De Wever weet immers volgens hem “dat als hij in Ninove met de N-VA toe[stemt in] een coalitie met Forza Ninove, een belangrijk argument om potentiële Vlaams Belang-kiezers van het Vlaams Belang weg te houden komt te vervallen”.