In een interview met De Zondag schetst partijvoorzitter Tom Van Grieken (Vlaams Belang) waar zijn partij in essentie zou voor staan en waar ze niet niet voor staat. “Wij zijn een radicale, nationalistische partij”, zegt de jonge politicus met bijna 250.000 ‘likes’ op Facebook. “Volgens mij is de fundamentele breuklijn in de samenleving die tussen nationalisten en globalisten. Of beter uitgedrukt: de verliezers van de globalisering versus de winnaars. De winnaars: dat zijn de Bart Somers’en en de Kristof Calvo’s. Die zijn hoogopgeleid, meertalig en wereldburger. Zij vinden open grenzen uiteraard geweldig, want zij kúnnen wereldreizen maken. Zij hebben dat geluk.” Maar als het aan Van Grieken afhangt, komt er een socialer, zelfbewuster, onafhankelijk en nagenoeg migratievrij Vlaanderen mét grenzen.

In De Zondag worden alle Vlaamse partijvoorzitter uitgelicht om hun zeg te doen over de nakende verkiezingen. Deze week is het de beurt aan Tom Van Grieken, de jonge partijvoorzitter van Vlaams Belang. In het interview wordt een nadruk gelegd op de ‘andere’ identiteit van het Vlaams Belang. Die mag je niet langer ‘rechts’ noemen, of tenminste niet ‘klassiek rechts’, maar moet de sociale kant van het Vlaams Belang aantonen. “De klassieke opdeling tussen links en rechts […] is iets van de vorige eeuw. Het socialisme én het kapitalisme hebben daarin hun falen bewezen. Het model van links betekent open grenzen en open sociale zekerheid. Dat is onbetaalbaar. Het model van rechts betekent óók open grenzen en een afgezwakte sociale zekerheid. Dat vind ik onaanvaardbaar. Wij verkiezen een derde model: gesloten grenzen en een sterke sociale zekerheid”, zo luidt het in tonen gelijkaardig aan het SCEPTR-interview dat vorige maand werd afgenomen.

“Een groter gevaar dan de islamisering is onze ongelofelijke zelfhaat”

Naast een sociaal model, maakt Van Grieken ook plaats voor zelfkritiek en introspectie. Want volgens Van Grieken is de hedendaagse problematiek rond massamigratie, multiculturalisme en islamisering niet zomaar eenduidig op de ‘ander’ af te schuiven. “Weet u wat volgens mij het grootste gevaar is voor onze samenleving, groter dan de islamisering? Onze ongelooflijke zelfhaat. Alles wat van ons is, moet belachelijk gemaakt worden. Ik doe daar niet aan mee”, zo laat de Vlaams Belang-kopman optekenen. En wie zegt dat het te verwachten is dat “nieuwkomers onze normen en waarden [niet] respecteren als we dat zelf niet doen” heeft ‘een punt’: “Ik ben jaloers op álle volkeren die trots hun identiteit uitdragen. De Vlaming doet dat veel te weinig. Onze politieke elite verfoeit élk Vlaams gebruik.”

De populaire nationalistische politicus, die in zijn thuisgemeente Schoten een flinke score neerzette tijdens de afgelopen lokale verkiezingen, pleit wel “voor een migratiestop, omdat de absorptiekracht bereikt is. Dat is één zaak. Maar wie hier woont, en Vlaming wíl zijn, mag hier blijven wonen. Wie criminele feiten pleegt, profiteert van onze sociale zekerheid of een extreme vorm van de islam aanhangt, moet terug. Dat geldt voor iedereen met de dubbele nationaliteit.”

Wie hier woont, en Vlaming wíl zijn, mag hier blijven wonen. Wie criminele feiten pleegt, profiteert van onze sociale zekerheid of een extreme vorm van de islam aanhangt, moet terug.

Tot slot wordt dit sociaal en migratiekritisch beleid best vorm gegeven in een vrij en onafhankelijk Vlaanderen, vindt Van Grieken. “Wij geloven dat er zoiets bestaat als een volk. Een individu staat nooit alleen. Volkeren horen zelfbeschikkingsrecht te hebben, een eigen staat. Dat geldt voor Catalanen, Schotten, Palestijnen, en ook Vlamingen. Helaas kan dit debat onmogelijk gevoerd worden met de winnaars van de globalisering, want zij geloven niet dat er iets kan bestaan zoals een volk.”

Lees ook:

Van Grieken: “N-VA heeft proberen aantonen dat België werkt”

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken