De presidentsverkiezingen in Noord-Macedonië liepen zondag uit op een nek-aan-nek-race, zo meldt Het Laatste Nieuws met info van BELGA. Geen van de kandidaten kreeg de helft van de stemmen, waardoor een tweede ronde nodig is op 5 mei. 

Na het sluiten van de stembureau’s werd ook al kenbaar gemaakt door de kiescommissie dat minder dan 1 op 2 kiezers is gaan stemmen. Dat maakt het de laagste opkomst van de zes presidentsverkiezingen sinds de onafhankelijkheid van de Joegoslavische republiek in 1991. Politicologen zien hiermee hun vermoedens bevestigd dat de kloof tussen politiek en burger toeneemt. Dit dankzij de naamsverandering van de republiek zo’n drie maand geleden.

Stevo Pendarovski, de kandidaat van de regerende sociaaldemocraten, en de partijloze, door de nationalistische oppositiepartij VMRO-DPMNE gesteunde Gordana Siljanovska-Davkova hebben nog twee weken tijd om verder campagne te voeren. Pendarovski behaalde op de afgelopen stemdag een klein voordeel met 42,6% tegenover de 42% van Siljanovska-Davkova. Verder is er nog Blerim Reka die, gesteund door de Albaneze partijen, 11,3% behaalde.

Het land onderging in februari een naamswijziging naar ‘Noord-Macedonië’, iets wat Siljanovska-Davkova sterk bekritiseerd heeft. Pendarovski daarentegen heeft zich in zijn campagne heel pro-Westers opgesteld en gaat akkoord met de ingeslagen weg. Verder pleit hij voor een betere integratie in de EU en de NAVO. De president in Noord-Macedonië heeft louter een ceremoniële functie.

Lees ook:

Macedoniërs stemmen in referendum over naam van hun land