Twee Marokkaanse migranten worden door de Italiaanse autoriteiten onderzocht in het kader van een bomaanslag tegen een partijhoofdkwartier van de rechtsnationalistische Lega van Matteo Salvini. Dat schrijft Il Giornale. Bij de aanslag in San Valentino Torio, in het Zuid-Italiaanse Salerno, werd de voordeur van het gebouw vernield.

De aanslag vond plaats in januari. Daarbij werd de voordeur van het Lega-hoofdkwartier in San Valentino Torio, in het Zuid-Italiaanse Salerno, vernield. De Italiaanse autoriteiten onderzoeken nu twee Marokkaanse migranten die werden geïdentificeerd aan de hand van camerabeelden. Het gaat om de 41-jarige Abderrahim S. en de 37-jarige Moktar J.

‘Loden jaren’

“Het is een aanval op Matteo Salvini en tegen de Lega”, zegt Mariano Falcone (Lega). “Er waren geen ernstige gevolgen, maar als we het in de juiste context plaatsen, is het verontrustend wat er met ons is gebeurd.We mogen onze waakzaamheid niet laten verslappen.” Hij haalt daarbij uit naar diegenen die de zaak “bagatelliseren”. Zo hadden linkse politici de ontploffing afgedaan als “kerstvuurwerk”.

Falcone waarschuwt voor een klimaat dat vergelijkbaar is met dat van de ‘loden jaren’ van de tweede helft van de vorige eeuw. Toen werd Italië geteisterd door extreemlinkse en extreemrechtse terreur.

Het is niet de eerste keer dat er een aanslag plaatsvind tegen een partijhoofdkwartier van de rechtsnationalistische Lega. In augustus vond er een aanslag plaats in Villorba, in de provincie Treviso. Die aanval werd toen opgeëist door het extreemlinkse Antifa. Daarnaast zijn bedreigingen tegen partijleider Matteo Salvini legio.