De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) heeft 10 miljard dollar Amerikaanse hulp aan de Centraal-Amerikaanse landen El Salvador, Guatemala en Honduras opgeschort. Aanleiding daarvoor vormt de migratiecrisis aan de Amerikaans-Mexicaanse grens. Ook dreigde Trump ermee de Mexicaanse grens te sluiten als Mexico niets doet om de migranten tegen te houden.

De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) heeft 10 miljard dollar Amerikaanse hulp aan de Centraal-Amerikaanse landen El Salvador, Guatemala en Honduras opgeschort. De hulp werd vorige december door de VS aan de landen toegezegd om te verhinderen dat migranten door die landen naar de Amerikaanse grens trokken.

“Moeder van alle karavanen”

Aanleiding voor de opschorting vormt de migratiecrisis aan de Amerikaans-Mexicaanse grens. Ook zou een nieuwe migrantenkaravaan op weg zijn naar de Verenigde Staten. De Mexicaanse minister van Binnenlandse Zaken Olga Sanchez Cordero noemde het zelfs “de moeder van alle karavanen”.

“Wij hebben informatie dat zich in Honduras een nieuwe karavaan vormt, die ze ‘de moeder van alle karavanen’ roepen, en ze denken dat die meer dan 20.000 mensen zou kunnen hebben”, zei Sanchez Cordero.

Sluiten Mexicaanse grens

Trump haalde daarop fors uit naar de Democraten, die volgens hem een strengere immigratiewetgeving blokkeren. Ook dreigde hij ermee de Mexicaanse grens te sluiten als het land niets doet om de migranten tegen te houden.

“De Democraten hebben ons de zwakste immigratiewetten ter wereld opgeleverd. […] Daarom moet het Congres nu onze zwakke immigratiewetten veranderen, en Mexico moet voorkomen dat illegalen de VS binnenkomen via hun land en onze zuidelijke grens. Mexico heeft jarenlang een fortuin verdiend aan de VS, veel groter dan de grenskosten”, schreef Trump op Twitter.

“Als Mexico niet onmiddellijk alle illegale immigratie die de Verenigde Staten binnenkomt via onze zuidelijke grens tegenhoudt, zal ik volgende week de grens, of grote delen van de grens, sluiten”, tweette Trump. “Dit zou zo gemakkelijk zijn voor Mexico om te doen, maar ze nemen gewoon ons geld en ‘praten’. Bovendien verliezen we zo veel geld aan hen, vooral als je er drugshandel en zo aan toevoegt, dat het sluiten van de grens een goede zaak zou zijn!”