Gisteren is het controversiële verbod op transgenders in het Amerikaanse leger in werking getreden, zo bericht de ‘US Department of Defense’. President Donald Trump (Rep.) gaf hiervoor in 2017 al een eerste aanzet op Twitter. Na een juridische strijd en protest van onder meer de LGBTQ-gemeenschap is het verbod nu alsnog van kracht.

Sinds vrijdag kunnen transgenders met een geschiedenis of diagnose van genderdysforie geen lid meer worden van het Amerikaanse leger. Dit is het gevolg van een fel bevochten maatregel van de Trump-administratie. Het verbod is van toepassing op transgenders die nood hebben aan een substantiële medische behandeling, zoals medicatie en een operatie. In 2017 kondigde de republikeinse president de maatregel al aan op Twitter.

Ontslag wegens genderdysforie? Ook onder Obama

Het Amerikaanse Departement van Defensie benadrukt wel dat het verbod niet van toepassing is op militairen die momenteel dienen in het leger en al openlijk transgender waren. Hiermee hopen ze de kritiek op de maatregel enigszins tegemoet te komen. De Human Rights Campaign, een LGBTQ-belangengroep, is niet onder de indruk: “het verbod blijft wreed en willekeurig”.

Trumps verbod is echter niet helemaal nieuw. Enkele jaren geleden kon een militair nog ontslagen worden omdat hij of zij openlijk transgender was. Onder Barack Obama (Dem.) werd deze mogelijkheid ingetrokken, op de valreep van diens presidentschap in 2016. In hetzelfde jaar werd ook een studie gepubliceerd over transgenders in het Amerikaanse leger. Daaruit bleek dat bijna 9.000 militairen zichzelf als transgender beschouwen, op een totaal van zo’n 1,4 miljoen.

Juridische strijd

Verschillende belangengroepen voor transgenders klaagden de maatregel succesvol aan bij Amerikaanse rechtbanken. Maar in januari 2019 oordeelde de US Supreme Court uiteindelijk in voordeel van het verbod. Trump haalde zo alsnog zijn slag thuis, hoewel het huidige verbod gematigder is dan zijn tweets van twee jaar geleden.