Zahran Hashim, één van de daders van de terroristische aanslagen in Sri Lanka en verantwoordelijke voor de aanslag op het Shangri La Hotel, verkondigde in een online video dat iedereen die het oneens is met moslims, vermoord moet worden. De video zou onopgemerkt zijn gebleven omwille van taalbarrières. Deze informatie komt aan het licht daags na de reeks vernietigende bomaanslagen in de Aziatische eilandstaat. 

Terwijl de Sri Lankanen ontwaken na één van de donkerste dagen uit de geschiedenis van het land, is meer bekend over de daders van de aanslagen. Op minstens twee plaatsen zou het gaan om een zelfmoordaanslag. Twee daders zijn reeds geïdentificeerd, dat meldt Het Laatste Nieuws. Abu Mohammed blies zichzelf op in de kerk van Batticaloa, aan de oostkust van Sri Lanka. Zahran Hashim deed zichzelf ontploffen in het Shangri La Hotel, een vijfsterrenhotel in de hoofdstad Colombo. Het aantal slachtoffers is op moment van schrijven opgelopen tot 290 doden en 500 gewonden.

Dader geen onbekende

Zahran Hashim was geen stille onbekende in de radicale moslimwereld, hij verkondigde zijn extremistische opvattingen in tal van video’s, onder meer op YouTube. Eerder deze maand kwamen inlichtingendiensten al te weten dat Hashim van plan was een aanslag te plegen op de Indiase ambassade in Colombo. Deze plannen bleven echter zonder gevolg.

In één van zijn video’s veroordeelt de haatprediker iedereen die het oneens is met moslims, tot de dood. Volgens de Australische schrijver Mohamad Tawhidi zou deze video onopgemerkt zijn gebleven omwille van “taalbarrières“.

(Lees verder onder de tweet)

Arrestaties

Intussen heeft de Sri Lankaanse politie 24 arrestaties verricht van mogelijke betrokkenen bij de aanslagen, zo bericht Der Spiegel. Alle betrokkenen zouden afkomstig zijn uit Sri Lanka en lid zijn van dezelfde moslimextremistische groep. Men denkt hierbij aan ‘National Thowheet Jama’ath’ (NTJ), een organisatie van radicale moslims die vorig jaar nog werd verdacht van vernieling van boeddhistische beelden. De groep heeft de aanslagen nog niet officieel opgeëist.

Lees ook:

Sri Lanka: Terroristen vermoorden meer dan 180 christenen op Pasen