Ophef in Groot-Brittannië. Een Britse chocoladefabrikant heeft drie chocolade eendjes uit de rekken moeten halen nadat het op sociale media een storm van kritiek over zich kreeg. Een donker eendje, van pure chocolade, werd het lelijke eendje genoemd. Racisme, klinkt het bij sommigen. Anderen reageren dan weer verontwaardigd: “Dit land is helemaal gek geworden.”

Naar aanleiding van Pasen bracht de Britse chocoladefabrikant Waitrose drie paaseendjes op de markt. De paaseendjes kregen elk een naam, geïnspireerd op Het Lelijke Eendje, het literaire sprookje van de Deense auteur Hans Christian Andersen. Het sprookje gaat over een klein, bruin lelijk eendje dat wordt bespot en uitgesloten door de andere eendjes. Het donkerste eendje, van pure chocolade, kreeg daarom de naam ‘Ugly’.

Racisme

Een boze klant maakte een foto van de eendjes en plaatste die op Twitter met het bijschrift: “Dit ziet er niet goed uit. Als je duizend andere opties hebt, waarom kies je dan voor ‘lelijk’?????”. Al snel werd het bericht massaal gedeeld en ontstond er een storm van kritiek op sociale media. Sommigen riepen op om de fabrikant te boycotten omdat ze zich schuldig gemaakt zouden hebben aan racisme.

Chocoladefabrikant Waitrose besloot daarop om de eendjes uit de rekken te halen en bood haar verontschuldigingen aan. “Het spijt ons zeer, het was absoluut niet onze bedoeling dit te veroorzaken. We hebben het product enkele weken geleden uit de handel gehaald en de namen weggehaald. Onze eendjes zijn nu weer te koop”, aldus een woordvoerster van het bedrijf.

Maar vele andere mensen zien helemaal geen racisme in het lelijke eendje, maar opnieuw een geval van overdreven politieke correctheid. “Worden mensen echt boos over 3 chocolade eenden? God, dit land wordt gek”, klinkt het. “Wat een grap.”