De laatste jaren zijn steeds meer kerken in Frankrijk het doelwit van vandalen. Van 2016 tot en met 2018 werden gemiddeld bijna drie kerken per dag gevandaliseerd. Dat schrijft Le Figaro. Ook het aantal diefstallen van kerkvoorwerpen neemt toe.

De afgelopen drie jaar werden gemiddeld bijna drie kerken per dag in Frankrijk gevandaliseerd. Zo waren er van 2016 tot en met 2018 duizenden gevallen van vandalisme tegen kerken. 2017 kende het hoogste aantal, dat jaar werden er 1.045 gevallen vastgesteld. Indien men begraafplaatsen en andere katholieke religieuze plaatsen meetelt, waren er in 2018 1.063 gevallen van vandalisme.

Twaalf gevallen van vandalisme tegen kerken in één week tijd

Dit jaar werden in één week tijd twaalf gevallen van vandalisme vastgesteld. Zo werd de Saint-Sulpice in Parijs in brand gestoken. In Nimes smeerden vandalen uitwerpselen tegen de muur van de Notre-Dame des Enfants. In diezelfde kerk werden ook voorwerpen van het altaar ontvreemd. De orgel van de basiliek van Saint-Denis werd in maart zwaar beschadigd. Ook werden glas-in-loodramen van de basiliek vernield.

Ook is het aantal diefstallen van religieuze voorwerpen toegenomen. In 2016 waren er 121 diefstallen, in 2018 waren er dat 129. Volgens de politie hebben zulke diefstallen, in tegenstelling tot veel van de gevallen van vandalisme, meestal geen politieke of antichristelijke motieven. Zo zijn kerken vaak een makkelijk doelwit omdat zij opengesteld zijn voor het publiek. Een kelk kan verkocht worden voor 200 tot wel 2.000 euro.

Soms worden diefstallen uitgevoerd door georganiseerde criminele bendes. In september werd een paar Roemenen gearresteerd. Zij werden ervan verdacht 70.000 euro aan voorwerpen uit kerken in en rond Parijs te hebben gestolen.